madeleines

Kerstfriandises van Robèrt: pistachemadeleines

Bij Kerst horen lekkernijen. Robèrt van Beckhoven kan ze als geen ander maken. In de uitzending van Tijd voor MAX maakt hij kerstfriandises. Dit zijn kleine gebakjes, die als het ware in 1 hap in uw mond passen. Lekker voor nog even iets zoets na het eten. Omdat op 18 december 2022 het 10e seizoen van Heel Holland Bakt start, maakt Robèrt madeleines. Dit is in het 1e seizoen de allereerste technische opdracht die de bakkers maken. Ook maakt hij nog empileurtjes, die vindt u in dit recept.

Recept voor ongeveer 20 pistachemadeleines

Het deeg moet 1 nacht rusten in de koelkast, dus maak deze lekkernij op tijd. Nog een tip van Robèrt: het beslag kan tot 1 week in de koelkast bewaard worden. Dus wie wil, kan elke dag een paar cakejes afbakken en zo elke dag genieten van verse madeleines.

Ingrediënten

  • 120 gram boter
  • 180 gram eiwit
  • Merg van een half vanillestokje
  • 72 gram pistachepoeder
  • 72 + 145 gram poedersuiker, gezeefd
  • 50 gram tarwebloem (T65), gezeefd
  • Rasp van een halve limoen
  • Pistaches, fijngehakt

Extra nodig

  • Keukenthermometer
  • (siliconen) Madeleinevormpjes van circa 7 centimeter, ingevet

Werkwijze

Verwarm de boter rustig tot 145 graden. Zet deze zogenoemde beurre noisette (gebruinde boter) apart. Breng een pan met water aan de kook. Zet een grote kom op de pan. Zorg dat het borrelende water de bodem van de kom niet raakt. En verwarm hierin het eiwit met het vanillemerg al roerend tot 45 graden.

Neem de kom van de bain-marie. Meng het pistachepoeder met 72 gram poedersuiker en roer rustig door de eiwitten. Meng de resterende poedersuiker en de tarwebloem rustig door het beslag. Voeg, als alles goed gemengd is, de beurre noisette toe en meng goed. Voeg tot slot de limoenrasp toe. Laat het beslag 1 nacht rusten in de koelkast.

Verwarm de volgende dag de oven op 190 graden boven- en onderwarmte. Vul de madeleinevormpjes met het beslag. Bestrooi met wat gehakte pistaches en bak ongeveer 12 minuten in de oven. Het liefst met een beetje stoom. Laat het daarna afkoelen. Eetsmakelijk!

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: Redactie MAX Vandaag. Links zijn de madeleines, rechts andere friandises van Robèrt.)

Geef een reactie