Karnemelk uit de gratie

Yoghurt en melk zijn onverminderd populair, maar karnemelk is de laatste jaren uit de gratie geraakt. Deze eeuw is de karnemelkconsumptie bijna gehalveerd.

Al jaren hetzelfde

Drinken we in 2000 nog 19,9 liter karnemelk per huishouden, in 2014 is dat nog maar 10.56 liter. Een daling van zo’n 47 procent, blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse zuivelsector. Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas heeft de consument geen zin meer in zure karnemelk: “Mensen willen steeds meer ‘lekker’ eten. En daar past een zure drank als karnemelk gewoon niet meer zo goed tussen.” Yoghurt en melk zijn daarnaast voortdurend ‘gepimpt’ met verschillende smaken en kleurtjes, maar karnemelk is al jaren hetzelfde.

Daling

Nederlands grootste zuivelproducent herkent zich niet in de cijfers van het onderzoek. De laatste 5 jaar ziet de producent inderdaad een daling, maar niet meer dan 2 procent per jaar. Ook supermarkten zien met 1 procent per jaar een kleinere daling in de verkoop, dan in het onderzoek genoemd wordt. Karnemelk staat in de meeste supermarkten ook nog steeds prominent in het schap.

Gezond

Karnemelk, ook wel bekend als botermelk, wordt vooral in Nederland op grote schaal geproduceerd. Volgens voedingsdeskundigen is karnemelk behoorlijk gezond, mits er geen suiker aan is toegevoegd. Het is dan een pure drank, zonder toevoegingen of smaakjes, er zit minder vet en lactose in dan melk en het bevat veel calcium. Ook is uit onderzoek van de Groningse hoogleraar Cisca Wijmenga gebleken dat karnemelk goed is voor de diversiteit van de darmflora.

Buitenland

Ook in de rest van de wereld is karnemelk bekend. In Amerika wordt het bijvoorbeeld veel gebruikt voor pannenkoekenbeslag, om luchtige pannenkoeken te maken. In Duitsland is het bekend als buttermilch en in Frankrijk wordt er hangop mee gemaakt.

Botermelk

Karnemelk is van oudsher een bijproduct, dat overblijft na het ‘karnen’ van melk. Tijdens het karnen komt het vet in de melk vrij en worden er boterklonten gevormd. Na het verwijderen van die klonten blijft de zure vloeistof, oftewel de karnemelk over. Tegenwoordig worden er melkzuurbacteriën toegevoegd aan magere melk, waardoor melksuiker wordt omgezet in melkzuur en de zure karnemelk ontstaat.

Is karnemelk helemaal aan u besteed of slaat u dit oer-Hollandse drankje liever over?

(Bron: AD en RTL)

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. Annie says:

  karnemelk is lekker in de zomer heerlijk fris

 2. Louise van Blokland says:

  karnemelk of boerenkarnemelk vind ik lekkerder ( tegenwoordig wel te zoet!) dan gewone volle melk.
  halfvol of magere melk e.d. (smakeloos en waterig) vind ik niet te drinken.

 3. Fini Muller says:

  Ik drink mijn hele leven al Karnemelk,het is heerlijk fris en gezond.
  En zo als Ik in de verpleging heb geleerd,het bloed word gezuiverd.
  Gr Fini