karnemelk

Karnemelk is hartstikke gezond en dit is de reden

Bij veel mensen die van zuivel houden gaat een glas melk er wel in. Bij een glas karnemelk ligt dat anders, want dat is niet bij iedereen favoriet. En dat is jammer, want deze fris-zure zuiveldrank is (wat ons betreft) niet alleen lekker, maar blijkt ook nog eens gezond. 

Traditionele karnemelk

Vroeger was karnemelk een bijproduct. Het ontstond door het karnen van de room. Tijdens het karnen scheiden de vetten en zuren zich. Van de vetten wordt boter gemaakt en de zure vloeistof die overblijft is de karnemelk. Tegenwoordig gaat het maken anders en worden er aan de melk melkzuurbacteriën toegevoegd. Deze bacteriën zorgen ervoor dat de melksuiker, lactose, wordt omgezet in melkzuur. Er zijn nog wel (biologische-dynamische)boeren die karnemelk op de traditionele manier maken.

Goed voor de darmen

Hoewel het bereidingsproces van karnemelk is veranderd, zijn de gezondheidsvoordelen nog steeds van kracht. Bijvoorbeeld voor onze darmen. De melkzuurbacteriën die erin zitten zijn namelijk goed voor onze darmgezondheid. Ze worden langzaam opgenomen in de darmen en helpen ons voedsel te verteren. Heeft u zwaar getafeld of last van een opgeblazen gevoel, ook dan kan een glas karnemelk helpen. Het ‘spoelt’ vetten weg en heeft een kalmerend effect op de maag en darmen. Het drinken en eten van (magere)zuivel verkleint ook het risico op darmkanker met maar liefst 15 procent (Bron: Voedingscentrum).

karnemelk
Lees ook: Meer dan een lekker drankje: de handige eigenschappen van karnemelk tijdens het koken

Preventieve werking

De bacteriën die in karnemelk zitten zijn niet alleen goed voor de maag en darmen, ze kunnen ook helpen tegen een blaasontsteking. Bij een blaasontsteking is vaak de E.coli bacterie de boosdoener. De probiotica, de bacteriën, in karnemelk beschermen de urinebuis waar de E.colie bacterie zich aan hecht. Ze hebben een preventieve werking, het is namelijk geen medicijn als u al een ontsteking heeft.

Lactose-intolerant

Houdt u van zuivel, maar bent u intolerant? Dan is het toch goed mogelijk dat u wel karnemelk kunt drinken. Dat komt omdat in karnemelk minder lactose zit. Die wordt namelijk voor een groot deel verteerd door de melkzuurbacteriën. Mocht u toch last krijgen, dan is er ook een lactosevrije variant te koop.

Niet alleen in Nederland

Karnemelk wordt niet alleen in Nederland gedronken. In Duitsland heet het bijvoorbeeld buttermilch. In België wordt het ook verkocht, maar is het niet zo bekend als in Nederland. De Fransen mengen het met een smaakje en in Afghanistan, Iran en India worden er kruiden aan toegevoegd en wordt het gedronken naast het eten ter bevordering van de spijsvertering. Naast al deze eigenschappen is karnemelk vooral een goede dorstlesser. Er zit veel water in en geeft na het drinken een verzadigd gevoel. Het is ook een ideale vervanger voor ingrediënten tijdens het koken en bakken.

(Bron: Voedingscentrum, Margriet, Umcg, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

    GPvdV says:

    verteert m/z verteerd
    toevoeging van het lidwoord “een” zou niet misstaan in de laatste zin

    oprecht says:

    Zoals boven omschreven is karnemelk een gezonde drank, lekkere frisse dorstlesser bij warm weer.

    Daarnaast heeft het drinken van karnemelk een gunstig zuiverend effect bij o.a. steenpuisten. Karnemelk zuivert het bloed en geeft daardoor een zeer goed resultaat bij steenpuisten. Door gebruik van karnemelk zul je minder last hebben van steenpuisten.
    Als kind van 6 jaar oud, had ik door slechte voeding constant last van steenpuisten, had er ook koorts van en huisarts kwam dan langs om te kijken of de steenpuist rijp was, prikte de steenpuist ahw door, zodat de pus verwijderd kon worden, daar knapte ik enorm van op. Door mij goed te wassen met desinfecterende zeep, karnemelk te drinken en gelukkig betere voeding heb ik geen steenpuisten meer gekregen.

      Riny6 says:

      als kind van 6 jaar had je nog goede karnemelk. De karnemelk die nou nog verkrijgbaar is,blijft wel een week drinkbaar. De oude versie was vers lekker zoet, maar later op de dag begon ie te vlokken en smaakte ie zuur.
      Die van tegenwoordig is niet meer zoet en alleen maar zuur
      Dit product is net als yoghurt aangezuurde ondermelk met weinig vet en lang niet zo lekker dan vroeger