notentaartje

Karamel notentaartje van Robèrt van Beckhoven

Het karamel notentaartje van Robèrt van Beckhoven combineert een aantal overheerlijke ingrediënten: een smakelijk boterdeeg, gevuld met een walnotenspijs, banketbakkersroom en karamel om het af te maken. 

Ingrediënten:

Voor het boterdeeg:

  • 150 g boter
  • 125 g basterdsuiker
  • 17 g ei
  • 4 g citroenrasp
  • mespunt zout
  • 230 g patentbloem
  • 8 g bakpoeder
  • 1 g koolzuurpoeder

Voor het walnotenspijs:

  • 150 g walnoten
  • 150 g kristalsuiker
  • 50 g ei

Voor het banketbakkersroom:

  • 140 g melk
  • 14 g suiker
  • 14 g custardpoeder
  • 1/3 vanillestokje

Voor de karamel:

  • 200 g suiker
  • 75 g water
  • 100 g slagroom

Extra nodig:

  • plasticfolie
  • deegroller
  • ring van 16 cm
  • 2 spuitzakken
  • Eventueel vers fruit en/of chocoladeschildjes ter decoratie

Bereidingswijze:

Van het boterdeeg:

Meng de boter, de basterdsuiker, het ei, de citroenrasp en het zout in de keukenmachine tot een homogene massa. Zeef het bakpoeder, het koolzuurpoeder en de patentbloem, voeg toe aan de ingrediënten in de keukenmachine en meng kort tot een homogeen deeg.

Van het walnotenspijs:

Vermaal de walnoten met de suiker tot een kleverige massa. Voeg (een deel van) het ei toe en meng nogmaals goed. Voeg eventueel ook de rest van het ei nog toe, tot u vindt dat de spijs de juiste dikte heeft.

Van de banketbakkersroom:

Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje. Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe. Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende een paar minuten goed doorkoken. Laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Van de karamel:

Kook de suiker met het water op matig vuur (ca 170 graden) tot een goudbruine karamel, niet roeren! Breng ondertussen in een ander pannetje de slagroom tegen de kook aan. Haal de karamel van het vuur en giet voorzichtig de slagroom erbij. Pas op, dit gaat borrelen als kokend lava! Zet de pan terug op laag vuur. Roer de karamel met een vuurvaste spatel of lepel rustig door tot de suiker weer is opgelost en u een gladde karamelsaus hebt.

Afwerking van het karamel notentaartje:

Rol het boterdeeg uit tot circa 8 tot 10 mm dik en leg een plak van 16 cm rond in de ring. Meng de walnotenspijs met de banketbakkersroom en breng een laag van deze vulling aan op het deeg in de ring. Bak op 210 graden, circa 12 minuten en laat afkoelen. Giet de karamelsaus er overheen en decoreer het karamel notentaartje eventueel met vers fruit en/of chocoladeschildjes.

(Bron: Robèrt van Beckhoven, foto is ter illustratie)

Geef een reactie