Pinda-karamelkoeken

Hartvormige pinda-karamelkoeken van Robèrt van Beckhoven

Valentijnsdag is de dag van de liefde. En de liefde van de man en de vrouw gaat in veel gevallen door de maag. Daar heeft Robèrt van Beckhoven iets lekkers op bedacht: hartvormige pinda-karamelkoeken. Daar kunt u mee aankomen! Hoeveel koeken u uit het deeg maakt is afhankelijk van de grootte van de steker.

Ingrediënten:

  • 160 gram boter
  • 110 gram basterd suiker
  • 2 gram zout
  • 20 gram water
  • 240 gram bloem
  • 1 gram koolzuurpoeder
  • handje ongezouten pinda’s, in stukjes gehakt
  • citroenrasp

Voor de karamel:

  • 200 gram suiker
  • 25 gram water
  • 150 gram room
  • 20 gram boter
  • 20 gram chocolade
  • snuf zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Meng de boter, basterdsuiker, het water, het zout en de citroenrasp door elkaar. Voeg de bloem en het koolzuurpoeder toe en meng tot een boterdeeg. Rol het deeg in plasticfolie en leg 1 uur in de koelkast te rusten.

Rol het deeg uit tot een plak van 4 millimeter dikte. Steek met een hartuitsteker de koeken uit en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat neer.

Bak de koeken 20 minuten op 160 graden. Laat ze na het bakken afkoelen.

Van de karamel:

Breng de suiker en het water langzaam aan de kook. Wanneer het mengsel kookt, blus het af met de room.

Doe in een andere kom de boter, chocolade en het zout. Giet de karamel eroverheen en meng goed door. Doe dit eventueel met een staafmixer.

Doe de karamel op het koekje en druk de gehakte ongezouten pinda’s erin.

Robèrt legt hierop nog een hart van chocolade. Deze kunt u zelf maken door chocolade te tempereren en met dezelfde hartvorm uitsteken die u voor de koekje hebt gebruikt. Leg de harten op de koekjes en haal lichtjes een gasbrandertje eroverheen. Dan smelt de chocolade mooi op de koek, over de noten en karamel. Door er nog wat goudspray over te spuiten krijgen ze een mooie glans.

In de bakkerij van Robèrt deden ze het voor. Het resultaat is hier te zien: Facebook bij Robèrt

(Bron: Robèrt van Beckhoven / Foto: Facebook bij Robèrt)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Jacqie27 says:

    Ik wil dit recept gaan maken maar ik begrijp niet wat er met 1 gram koolzuur wordt bedoeld.
    Is het koolzuurpoeder of in een andere vorm ?

      MAX Vandaag says:

      Beste Jacqie27, bedankt voor uw reactie. Het moet inderdaad koolzuurpoeder zijn, we hebben het aangepast in het recept.