Kaas

Kaaswinkels zijn populair in Nederland

Kaaswinkels zijn populair in Nederland. In de afgelopen 10 jaar is het aantal kaasboeren met ruim een kwart gestegen. In Amsterdam ligt dit percentage zelfs op 80 procent. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Amsterdam

Volgens het CBS komt de stijging van het aantal kaaswinkels in de hoofdstad vooral door de toeristen. Zij nemen graag een stukje kaas mee als souvenir. Om aan deze vraag te voldoen, is het aantal gestegen van 100 in 2007 naar 183 in 2017.

Andere delen van Nederland

Ook in andere delen van Nederland is het aantal kaas-speciaalzaken gestegen sinds 2007. In Noord-Brabant zijn er bijvoorbeeld 15 meer dan 10 jaar geleden en in Utrecht 20. Het aantal kaaswinkels in Overijssel is zelfs verdubbeld: van 25 naar 50.

Overige speciaalzaken

De kaaswinkel is overigens niet de enige speciaalzaak die het goed doet. Uit eerder onderzoek van het CBS blijkt dat ook steeds meer viswinkels het straatbeeld sieren. Ook winkels in natuurvoeding (17 procent meer dan in 2007) en buitenlandse producten (18 procent meer dan in 2007) doen het goed.

Minder groenteboeren

Naast de stijging van de vis- en kaasboeren, zijn er ook verschillende speciaalzaken die de concurrentiestrijd met de supermarkten verliezen. Tot deze groep behoren de groenteman, de slager en de poelier. Vooral de groenteboer heeft het zwaar; in 10 jaar tijd is het aantal winkels waar uitsluitend groente en fruit wordt verkocht met 30 procent gedaald.

Bezoekt u weleens een speciaalzaak?

(Bron: ANP, CBS)

Geef een reactie