Is het nodig om de boodschappen schoon te maken?

Om niet besmet te raken volgen we trouw alle voorgeschreven maatregelen. Niet alleen thuis, maar ook buitenshuis. Neem bijvoorbeeld de supermarkt. Daar is een karretje of mandje verplicht en die worden in veel gevallen gereinigd voor u hem meekrijgt. Maar hoe zit het eigenlijk met de boodschappen. Moeten die worden schoongemaakt bij thuiskomst? 

Kleine kans op besmetting

Bekend is dat het coronavirus in staat is om buiten het menselijk lichaam te overleven. Hoe lang dat is, dan zijn de meningen nog over verdeeld. Dat komt omdat er in meerdere landen onderzoek naar wordt gedaan. Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM. Zij zeggen dat het virus zich kan hechten aan objecten en zo mensen kan besmetten. De kans dat dit gebeurt is echter heel klein. Dat het virus vervolgens overleeft is vrij klein, want dat kan het alleen onder ideale omstandigheden; bij een lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid.

Boodschappen niet schoonmaken

Ook al zou het virus korte tijd overleven dan is volgens RIVM-deskundige infectiepreventie Peter Molenaar de kans erg klein dat we in die tijd precies dat product aanraken waar het virus opzit. “En voor dat het in de koelkast of voorraadkast staat is ook weer enige tijd verstreken en dan is het virus allang niet meer actief” aldus Molenaar tegen RTL Nieuws. Het Voedingscentrum laat op de website daarom ook weten dat het niet nodig is om de boodschappen thuis schoon te maken. Zij volgen hierin de richtlijnen en adviezen van het RIVM.

Voorkom aanraking van gezicht

We worden dus niet besmet door het aanraken van een product of oppervlak waar het virus mogelijk op aanwezig is. Het gaat om wat we daarna doen. En dat is met onze handen ons gezicht aanraken. Besmetting gebeurt via de neus, ogen of mond. De virusdeeltjes gaan via de slijmvliezen het lichaam in. Het aller belangrijkste is dus om tijdens het doen van de boodschappen uw gezicht niet aan te raken. Te niezen en hoesten in uw elleboog en direct bij thuiskomst de handen te wassen.

Grondig wassen

Het Voedingscentrum geeft als extra tip om groenten en fruit goed schoon te maken alvorens u het eet. In tegenstelling tot voorverpakte producten, eet u groenten direct op. Mochten daar nog sporen van het virus op aanwezig zijn, dan spoelt u die weg door ze goed te wassen. Verhit groenten en vlees goed, dat dood eventueel bacteriën en virussen sowieso.

(Bron: RTL Nieuws/Voedingscentrum/archief)

Geef een reactie

Reacties (13)

  1. Hyacinthe says:

    Ik was al jaren mijn fruit eerst schoon voor het op de fruitschaal komt.
    Al jaren veeg ik alles schoon wat in mijn koelkast komt, veel mensen hebben het in hun handen gehad er zitten ook kinderen in het karretje met schoenen waar zij net op de straat hebben gelopen.

  2. Lizart says:

    Ik eet elke dag Aardbeien uit Spanje. Griezelig bij nader inzien.

    1. Ella55 says:

      die aardbeien worden ook nog ingevlogen, slecht voor het milieu. u kunt beter wachten tot onze heerlijk NL aardbeien er weer zijn.
      zelf eet ik bij producten die hier ook groeien, alleen de Nederlandse.
      ik koop alleen sinaasappelen en bananen, omdat die hier niet groeien.
      verder denk ik niet dat het virus uit Spanje, het overleeft als ze hier zijn.
      groetjes Ella

  3. verontrust says:

    Vooreerst heeft mijn vrouw smetvrees.niet een beetje .maar beetje veel.
    2e voor haar (ons) is deze tijd dus gewoon .

    Winkelkarren maakten we al schoon of eigen bigshopper dus geen winkelwagentje .
    Klinken en knoppen en muis en keyboard zij. Boosdoeners en telefoon worden dus meerdere ! Keren per dag afgedaan. Bed en bedmateriaal gaat elke week in de was en de bedden worden verschoven om eronder elke week schoon te maken.bezoek ( famile weet ervan)wordt na bezoek de leren stoelen schoongemaakt idem aanrecht desinfectie .

    Per saldo : zijn nu 52. Jaar getrouwd nog nooit zg buikgriep gehad of griep oid. Het ligt toch aan hygiëne !!

    1. Ella55 says:

      nee, dat ligt niet aan de hygiëne. het ligt aan de afweer.
      hygiëne is in deze tijd niet zo gek, maar normaal gesproken bouw je ook afweer op door met vuil in aanraking te komen. Mensen met dieren hebben een hogere weerstand. dat komt dat ze door hond of kat met van alles in aanraking komen. Vroeger had ik een tante, zij woonde op een boerderij en hadden vooral koeien.
      Op zeker moment kwamen er nieuwe buren in de boerderij naast hen. dat bleek een longarts te zijn.
      Zo schrok mijn tante, toen de kinderen van de buren aan het spelen waren op de mesthoop, waar wel loopplanken op lagen. Mijn tante ging dit melden bij de buurman en hij zei: laat ze maar lekker hun gang gaan, dan bouwen ze weerstand op…….. leuk he?

  4. simon55 says:

    Al jaren maak ik alles schoon , wat in de koelkast gaat. Tevens maak ik iedere zaterdag na het boodschappen doen , de gehele koelkast , plateau voor plateau schoon , voordat alles er weer in gaat. En vraagt mijn huishoudelijke hulp , zal ik de koelkast even schoon maken , en zeg ik , kijk maar even. En dan zegt ze , is echt niet nodig , maar dat wist ik zelf al. Ik hou van alles schoon en opgeruimd.

  5. Theunis says:

    Eindelijk lees ik nu dat je etenswaar komend van bv. Italië of Spanje rustig kunt aanraken.
    Die vraag had ik eerder gesteld aan iemand van Max die alles over corona kont vertellen. Ton

  6. Ferryman says:

    Als ik boodschappen heb gedaan leg ik diepvries producten im de diepvries. Ik doe savonds omstreeks 20 uur boodschappen. Wat niet in de vriezer gaat laat ik n nacht buiten onder de overkapping op tagel liggen. Smorgens is alles weer lekker schoon.

    Het valt me trouwens op dat het winkelpersoneel de wagentjes met de “franse slag ” schoonmaakt
    Ze waaieren lichtjes met hetzelfde vochtige doekje over de handvatten van 6 of 7 wagentjes, als t even kan nog zonder handschoenen aan. Zij nemen het niet serieus en verspreiden zo het virus.

    1. Ella55 says:

      mij te veel werk hoor…..

  7. klontje says:

    Ik vind dat je voorzichtig moet zijn met alles wat je koopt. Koop je in een supermarkt een artikel, dan is het dikwijls dat iemand het vast gehad heeft om te kijken naar bereidingswijze, of ze pakken het verkeerde artikel en leggen het terug. Daar kan van alles aangeplakt zitten als je het in je karretje zet. En dan lees je over een virus. Ik ga er vanuit dat er duizenden virussen zweven tot ze ergens aan kleven. Anders zou het besmettingsgevaar niet zo groot zijn.
    Dus ook het schoonmaken van de karretjes haalt weinig uit. Het doekje waarmee dat gebeurt verplaats je die boosdoeners wel, maar als je niet na iedere veeg het doekje weg gooit, weet je niet wat er gebeurt.
    Als je nou maar wist hoe lang die virussen leefden, dan kon je de boodschappen een paar dagen wegzetten tot je wist dat ze dood waren, doch helaas ! Htet blijft dus oppassen geblazen.

  8. Rieger says:

    Geen winkelwagen nodig omdat ik alle boodschappen rechtstreeks in mijn mandje van mijn rollator leg. Heeft mijn rollator ook eens een extra voordeel buiten mijn ondersteuning.😉

  9. hdocter says:

    Los fruit zoals appels , peren,druiven etc, worden geschild of gewassen. Bladgroenten zoals andijvie, sla wassen we altijd. Overige groenten worden meestal gekookt of geschild. . Maar dat deden we altijd al omdat je niet weet wie er allemaal aan hebben gezeten. Tegenwoordig trek ik wegwerphandschoenen aan voordat ik mijn boodschappen ga doen en na het boodschappen doen verdwijnen die in de plastic afvalbak. De boodschappen die ik dan heb meegenomen worden vaak nooit dezelfde dag geconsumeerd. Ik sla ze op in de koelkast, vriezer of in de schuur waar ik een rek heb voor groenten of ze gaan in een 2e hands koelkast in de schuur, frisdranken enz. In de winkel pak ik nooit de artikelen die vooraan staan maar achter in het vak. Zo verklein je ook de kans op besmetting omdat nog niet iedereen er aan heeft gezeten. In de winkel vinden ze dat niet altijd leuk maar daar trek ik me niets van aan.

  10. Annet60 says:

    Zo wil ik niet leven. En we ontkomen toch niet aan een besmetting met dat virus