keukenzout en zeezout

Is er een verschil tussen keukenzout en zeezout?

Het is bijna in elke keuken te vinden: zout. Tegenwoordig is het in vele varianten te koop. Het gewone keukenzout, zeezout, maar ook varianten als Himalayazout en Keltisch zout. Maar wat zijn de verschillen? En is de ene soort gezonder dan de andere? 

Natriumchloride

Het zout dat we kennen en eten bestaat uit natrium en chloride, natriumchloride (NaCl). Aangezien natrium niet veel voor komt in voeding, is zout een belangrijke bron om voldoende binnen te krijgen. We hebben het nodig voor het regelen van de vochtbalans, de bloeddruk en de werking van de spier- en zenuwcellen. Zout zit in heel veel producten, ook waarvan u het niet verwacht. Het wordt gebruikt om aan producten smaak, structuur of een langere houdbaarheid mee te geven. Het is daarom zelden dat wij niet onze dagelijkse hoeveelheid (maximaal 6 gram) per dag binnen krijgen.

Verschillende soorten zout

Naast het bekende keukenzout, zijn er tegenwoordig nog ander soorten zout in de schappen te vinden. Zo is er zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. Maar is er een verschil tussen deze zoutsoorten. In de basis niet: zout is zout. Het enige verschil is de smaak. Dit komt door de mineraalsamenstelling en waar het vandaan komt. Zo is Himalayazout roze van kleur en komt uit de zoutmijnen van Pakistan. Keltisch zout kent zijn oorsprong in Frankrijk. Zeezout kent meerdere oorsprongen. Het keukenzout dat in Nederland wordt verkocht wordt ook in Nederland gewonnen, onder andere in Twente en Oost-Groningen. Sinds kort wordt er ook weer zeezout uit de Oosterschelde gewonnen.

Gezondheidseffecten

Een gezonde toevoeging aan uw dagelijkse voeding zou u zeggen, maar niets is minder waar. Het gros van de Nederlanders krijgt te veel zout binnen. En dat is niet goed, want te veel zoutinname kan onder andere leiden tot een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, aandoeningen aan de nieren en zelfs botontkalking. Zout is voor velen een belangrijke smaakversterker, maar aangezien het al in veel andere producten zit die wij eten, hebben we er niet veel extra van nodig.

Wees zuinig met zout

Wees zuinig met zout en dat maakt het niet uit met welke soort. Volgens Leonard Hofstra, hoogleraar cardiologie bij Amsterdam UMC, is het extra oppassen met zeezout. Volgens Hofstra is het gevaar van zeezout dat men meer strooit. “Omdat het grote brokken zijn, krijg je meer zout binnen. In tien grove brokken zit veel meer zout dan in duizend kleine zoutkorreltjes”, aldus Hofstra tegen RTL Nieuws. Het advies van de hoogleraar is om zoveel mogelijk zelf te koken. Want wie veel buiten de deur eet of eten laat bezorgen, krijgt ook meer zout dan nodig binnen. “Als je zelf kookt heb je controle over de hoeveelheid zout die je over het eten doet.”

Lees ook: De meeste bouillonblokjes bestaan vooral uit zout. 

(Bron: Voedingscentrum/RTL Nieuws)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Zout is een mineraal wat in de bodem voorkomt, overal op de aardbol (wat eigenlijk geen bol is, maar een onregelmatig gevormde steen met kuilen en bulten). Op veel plaatsen is die bodem onder water en lost het mineraal op, waardoor het water zout is. En dat noemen we dan: zee of oceaan. Op plaatsen waar het water niet in aanraking komt met zout, noemen we het water: meer. Het toeval wil dat de Duitsers deze benamingen hebben omgedraaid. En soms komt zout voor in de bergen, omdat bergen bestaan uit omhoog gedrukte aardbodem. De commercie weet daar een heel mooi verhaal van de maken en weet met leuke verhalen, de prijs van z.g. heel bijzonder zout, op te drijven. Normaal zout kost een kwartje per kilo en dat z.g bijzonder zout, kan wel meer als een tientje per kilo opbrengen. Het enige bijzondere is, … de prijs die U betaald.