Indische gehaktballetjes en Balinees ei van Danny Jansen

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de pittige Indische gehaktballetjes:

  • 4 lente-uitjes
  • 3 rode pepers
  • 1 ei
  • 2 eetlepels maïzena
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • zonnebloemolie
  • 100 milliliter ketjap manis
  • 4 eetlepels oestersaus
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • witte wijn azijn

Voor de Telor boemboe Bali:

  • 8 eieren
  • zonnebloemolie
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers
  • 2 centimeter laos
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 2 eetlepels gula djawa, palmsuiker
  • 100 milliliter water
  • 2 daun djeroek poeroet, limoenblad
  • 2 tomaten
  • 100 milliliter kokosmelk

Bereiding:

Van de pittige Indische gehaktballetjes:
Snijd de lente-uitjes in fijne ringen en hak de pepers fijn. Kneed de lente-uitjes, het ei, de maïzena en de pepers goed door het gehakt. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en rol er kleine balletjes van.

Pel en snijd de uien in ringen en pel en hak de knoflook fijn.

Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan en bak de balletjes rondom bruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot de uiten glazig zijn.

Voeg de ketjap, oestersaus, sambal, suiker en een scheutje azijn toe en gaat de gehaktballetjes. Laat op een zacht vuur inkoken tot sausdikte.

Van de telor boemboe Bali:
Breng een pan water aan de kook en kook de eieren in circa 8 minuten hard. Laat schrikken onder koud water en pel ze.

Pel en snipper de uien en pel de knoflook. Hak de pepers fijn. Maal de uien, knoflook, pepers en laos in een foodprocessor tot een fijne boemboe.

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan en bak de boemboe, sambal, gula djawa en daun djeroek poeroet circa 32 minuten. Voeg de eieren en het water toe en meng goed door elkaar.

Snij de tomaten in stukjes en voeg goe aan de pan met eieren. Zet het vuur laag en laat het geheel rustig inkoken tot de saus een beetje gebonden is. Schenk op het laatste de kokosmelk erbij.

Halveer de eieren en leg ze op een schaal of bord. Serveer met lekker veel saus.

(Bron: Danny Jansen van 24Kitchen)

Geef een reactie