samosa

Indiase samosa’s van Ine Paauw

Als kind heeft Ine Paauw gewoond in Jeddah, Saoedi-Arabië en in Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten. Daar is haar voorliefde voor de wereldkeuken ontstaan. Vooral de Indiase keuken trekt Ine aan. “Op de markten in het Midden-Oosten heeft elke cultuur zijn eigen specialiteit. Ik was, en ben nog steeds, dol op de Indiase samosa’s. Kleine hapjes die bol staan van smaak.”

Ingrediënten:

Voor de samosa’s met geitenkaas:

  • 300 gram mager rundergehakt
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 4 flinke tenen knoflook fijn gesneden
  • 1 rode chili peper in ringetjes gesneden
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel komijn
  • 1 eetlepel kerrie
  • 1 theelepel mosterd poeder
  • 1 theelepel mosterd zaad
  • zout en peper naar smaak
  • 1 blikje kikkererwten uitgelekt
  • 200 gram doperwten ontdooid
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 30 gram verse koriander fijn gehakt
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • 12 vellen filodeeg
  • 8 eetlepels olijfolie

Voor de mango chutney:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 centimeter gember wortel
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel koriander
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • 1 eetlepel donker bruine suiker
  • 2 mango’s
  • 1 limoen sap & zest
  • olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze:

Van de mangochutney:

Snipper de ui, knoflook, gember en chilipeper. Fruit dit aan in een beetje olijfolie. Voeg alle specerijen toe en bak ze kort mee tot de geuren goed vrij komen. Doe de bruine suiker, de limoen zest en sap erbij.

Snijd ondertussen de mango’s in kleine blokjes en doe ze bij het mengsel. Laat dit ongeveer 10 minuutjes zachtjes pruttelen. Als het te droog is, doe er dan een slokje water bij. Pureer de chutney, maar zorg dat er nog wat stukjes mango heel blijven.

Serveer de Mango Chutney bij de Samosa’s, en bewaar het eventueel in een afgesloten gesteriliseerd jam potje in de koelkast.

Van de samosa’s:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Rul het gehakt in een braadpan in een beetje olijfolie, tot het licht gegaard is. Voeg de ui, knoflook en de chili peper toe. Bak dit ongeveer 5 minuten zachtjes mee. Voeg de specerijen toe, bak ze even mee. De verhitting zorgt dat de geuren en smaken vrij komen! Roer de kikkererwten, doperwten, tomatenpuree door het mengsel. Voeg als laatste de koriander toe. Draai het vuur uit.

Snijd de filodeeg in lange banen, van ongeveer 10 x 25 cm. Leg het filodeeg onder een klamme theedoek om uitdrogen te voorkomen. Leg steeds 3 velletjes op de werkbank en kwast ze in met olijfolie. Leg een ruime eetlepel van de vulling op een hoekje, en leg er een stukje geitenkaas op. Vouw het deeg steeds een ‘driehoekje’ om. Zorg ervoor dat de naadje plakken met de olijfolie. Leg de samosa’s op een met bakpapier beklede bakplaat. Kwast de samosa’s licht in met olijfolie en bak ze ongeveer 15 minuten op 200 graden in de oven.

Serveer de samosa’s met de Mango Chutney als gezellig hapje!

(Bron: Ine Paauw)

Geef een reactie