Ricotta

Huisgemaakte ricotta van Sarena Solari

Ricotta is een verse kaas die gemaakt wordt door de melk die gebruikt wordt bij het kaasmaken, een tweede keerte koken (‘ri-cotta’ betekend ‘opnieuw gekookt’). Hiervoor wordt de melkwei gebruikt die overblijft bij het maken van kaas. Ricotta is ook heel makkelijk zelf te maken. Daarvoor moet natuurlijk wel eerst kaas gemaakt worden. We maken daarom eerst een verse kaas die sprekend lijkt op ricotta, maar primosale heet. Met de overgebleven melkwei kunt u ricotta maken. Ze hebben bijna dezelfde bereiding en lijken sterk op elkaar. Alleen heeft ricotta een fijnere structuur en is zachter van smaak.

Ingrediënten:

Voor de primosale:

 • 2 liter verse volle melk
 • sap van 2 citroenen
 • 1 theelepel zout

Voor de ricotta:

 • 1 liter verse volle melk
 • sap van een halve citroen
 • 1 theelepel zout

Bereidingswijze:

Breng voor de primosale de melk in een ruime pan aan de kook. Voeg, zodra de melk kookt ,de citroensap en het zout toe en roer goed door. Laat de melk op middelhoog vuur 5 minuten onder af en toe roeren, koken. Zet als de kaas en de melkwei zich scheidt het vuur uit en laat de melk nog 10 minuten staan zonder door te roeren. Haal daarna de vlokken kaas met een schuimspaan uit de pan of giet het af in een vergiet zodat de vlokken overblijven. Vang de melkwei op, want die is nodig om de ricotta te maken. Laat de kaas een paar minuten uitlekken in het vergiet en schep het daarna in de bakjes* waarin de kaas kan opstijven. Dit is ook het moment om eventueel smaken toe te voegen.

Doe voor de ricotta de melkwei weer terug in de pan en voeg 1 liter melk toe. Breng dit aan de kook en voeg, zodra de melk kookt, de citroensap en het zout toe en roer goed door. Laat de melk op middelhoog vuur 15 minuten onder af en toe roeren, koken. Zet daarna het vuur uit en laat de melk nog 10 minuten staan zonder door te roeren. Haal wederom de vlokken kaas met een schuimspaan uit de pan of giet het af zodat de  vlokken kaas overblijven. De melkwei mag nu weggegooid worden. Laat de ricotta een paar minuten uitlekken in het vergiet en schep het in bakjes* om het op te laten stijven. Dit is voor de ricotta ook het moment om eventueel nog op smaak te brengen.

* Deze zachte kazen worden in geperforeerde bakjes geschept zodat ze hun vocht kwijt kunnen raken. U kunt zelf geperforeerde bakjes maken door gaatjes te prikken in aluminium of plastic bakjes. Heeft u geen geperforeerde bakjes? Knijp de kaas dan goed uit in een kaasdoek alvorens u het in bakjes doet.

Smaken

Deze primosale en ricotta is al heerlijk om zo op te eten, maar u kunt het nog lekkerder maken door er smaken aan toe te voegen. Deze ingrediënten kunt u fijnhakken en door de kaas roeren. Enkele suggesties:

 • Zongedroogde tomaten en oregano
 • Walnoten en bieslook
 • Chilipeper
 • Roze peper en citroen

Bewaren

Ricotta kunt u 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de ricotta niet uitdrogen. Uitdroging kunt u voorkomen door de ricotta in een nat stukje bakpapier te wikkelen;  prop een stuk bakpapier in elkaar en maak nat. Strijk hem weer glad en wikkel het om de kaas. Stop de kaas daarna in een plastic zak.

(Bron: Sarena Solari)

Geef een reactie

Reactie

 1. Shazelhoff says:

  Bij de ingrediënten staat ‘verse melk’. Betekent dat dat ik geen melk uit de supermarkt kan gebruiken en dus naar de boer voor rauwe melk moet gaan?