Limburgse vlaai beschermd streekproduct

Hoe zit het? Limburgse vlaai officieel erkend als streekproduct, wat betekent dit concreet?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Limburgse vlaai officieel erkend als streekproduct, wat betekent dit concreet?

Jarenlange Limburgse inspanningen beloond

De Limburgse vlaai is een belangrijk uithangbord van onze meest zuidelijke provincie. Sinds maandag 22 januari 2024 heeft de lekkernij ook een officieel beschermde status in Europa, als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). De BGA-status voor de Limburgse vlaai is het resultaat van een jarenlang lopend proces, waar Nederlands- en Belgisch-Limburgse bakkers bij betrokken zijn. Omdat er veel verschillende soorten vlaaien zijn, is er voor al deze soorten een apart dossier gekomen. Maar het geduld van de Limburgers is in januari 2024 alsnog beloond, want de Europese Unie heeft het initiatief goedgekeurd. Wat betekent dit concreet? Dat een Limburgse vlaai pas die titel mag dragen als die aan een aantal voorwaarden voldoet.

Welke eigenschappen moet een Limburgse vlaai hebben?

Ten 1e moet de productie van de vlaai uiteraard plaatsvinden in Limburg, of het nu het Nederlandse of het Belgische gedeelte is. De diameter moet tussen de 10 en 30 centimeter zijn en de bodem maximaal 1 centimeter. “We zeggen dat de Limburgse vlaai dun van leer en dik van smeer is”, aldus bakker Peter Nulens uit Hasselt, tegenover de Vlaamse VRT. “Dat wil zeggen: een dunne bodem met een rijkelijke vulling.”

Die vulling kan uit verschillende materialen bestaan, zoals pudding, griesmeelpap, fruit of een mengsel van suiker met ei. Bovenop de vulling kan eventueel nog een toplaag. Slagroom toevoegen na het bakken is dan weer niet de bedoeling. “Als je er slagroom op spuit, is het geen Limburgse vlaai meer”, benadrukt Nulens. Wie een product met de naam Limburgse vlaai op de markt brengt, maar hierbij één van de bovengenoemde regels overtreedt, kan een flinke boete verwachten. Voor eigen gebruik een (Limburgse) vlaai bakken, dat mag natuurlijk nog wel. Op onze receptenpagina en de website van Heel Holland Bakt kunt u inspiratie opdoen.

Welke producten zijn ook beschermd?

De Limburgse vlaai is niet het enige Nederlandse product met een officieel erkende status. Hetzelfde geldt voor onder meer basterdsuiker, maatjesharing, suikerstroop, Opperdoezer Ronde-aardappelen en kazen uit Gouda en Edam. Hier vindt u een compleet overzicht van Nederlandse producten met een BGA-, GTS- (Gegarandeerde Traditionele Specialiteit) of BOB-status (Beschermde Oorsprongsbenaming).

Voor beschermde Nederlandse wijnen, waarvan de meeste ook uit Limburg komen, is een aparte lijst. Daarnaast is Nederland betrokken bij een internationaal project om 5 verschillende soorten jenever te beschermen. Bekende internationale producten met zo’n beschermde status zijn champagne, parmaham, roquefort, port en moezelwijn.

(Bron: 1Limburg, RTL Nieuws, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, VRT, Europese Unie, Heel Holland Bakt. Foto: Rob Engelaar/ANP)

Geef een reactie