vlaai

Limburgse bakkers willen keurmerk voor vlaai

‘Echte Limburgse vlaai’, als het aan een groep bakkers uit Limburg ligt, komt er een Europees keurmerk om dat voortaan te waarborgen. En een speciale ‘vlaaienpolitie’, die daarop controleert.

Kwaliteit niet goed genoeg

Een groep van zo’n 10 Limburgse ondernemers wil dat er niet langer gebak als Limburgse vlaai wordt verkocht, als de kwaliteit ervan niet goed genoeg is. Of als het buiten Limburg geproduceerd is. Tegenover NOS zegt bakker Marcel Roubroeks uit Sittard dat veel baksels nu ten onrechte worden verkocht als Limburgs. “Je koopt ze soms voor 2,90 euro, maar voor die prijs kun je geen echte Limburgse vlaai maken. Als het aan mij ligt, kunnen die producten straks niet meer worden verkocht als Limburgse vlaai, Limburger vlaai of vlaai uit Limburg.”

Europees keurmerk

Samen met de andere ondernemers maakt hij zich in Den Haag bij het ministerie van Economische Zaken hard voor een Europees keurmerk. Inmiddels krijgen zij voor het invullen van de aanvraag hulp van het ministerie en als de aanvraag klaar is, wordt die richting Brussel gestuurd. De Nederlandse bakkers uit Limburg werken samen met hun Belgisch-Limburgse collega’s om het keurmerk er te laten komen. Roubroeks verwacht dat het een jaar of 2 duurt voor het keurmerk er daadwerkelijk is.

Strikte regels

Het keurmerk zal ervoor zorgen dat Limburgse vlaai moet voldoen aan strikte regels op het gebied van grootte, vulling, gewicht en gebruikte ingrediënten. “We zien nu vaak een stuk deeg met wat fruit erop”, zegt Roubroeks. Dat terwijl aan het deeg bijvoorbeeld minimaal 35 procent vetstof moet worden toegevoegd. Met minder vetstof worden de vlaaien al snel taai en vies. Ook moet de vlaai binnen de grenzen van de provincie Limburg gemaakt zijn, om de naam Limburgse vlaai te mogen dragen.

Vlaaienpolitie

Om te garanderen dat de vlaaien die als Limburgs verkocht worden, dat ook daadwerkelijk zijn, moet er volgens het gezelschap een ‘vlaaienpolitie’ komen, die ongevraagd en gevraagd bakkers controleert.

(Bron: nos.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Ciscus says:

    Zeer terechte actie. Veel verkochte zogenaamde Limburgse vlaaien zijn taarten en geen originele vlaaien. Koop maar eens het Limburgse vlaaienboek daar kom je de taarten niet tegen.