Bak mee met MAX

Omroep: MAX

Duur: 0:13:39

Uitzending: vr 18 okt 2019 12:00

Limburgse vlaai

Niets zo verbonden met het prachtige Limburg als de vlaai. Hij is er in talloze varianten. Cas maakt deze Limburgse vlaai met kersenvulling en doet er niet de zo bekende ‘ruit’ , maar kruimels op.

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 65 gram roomboter
  • 163 gram bloem
  • 13 gram verse gist
  • 65 milliliter melk
  • 1 ei
  • 13 gram fijne kristalsuiker
  • 0,25 theelepel zout

Voor de kersenvulling:

  • 1 pot kersen (à 350 gram kersen (350 gram kersen en 300 ml sap))
  • 15 gram maïzena

Voor de kruimels:

  • 150 gram roomboter
  • 200 gram bloem
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram custardpoeder
  • 0,5 theelepel bakpoeder

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Verwarm de boter en melk kort in een pannetje. Voeg de verse gist toe aan de warme melk. Schep de bloem op het aanrecht, maak in het midden in een kuil en schenk hierin het warme melkmengsel. Kluts het ei. Voeg de suiker en de helft van het ei toe en verdeel het zout over de rand. Kneed dit goed door tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in een kom en laat onder een schone theedoek circa 30 minuten rijzen.

Zeef de kersen en vang het kersensap op. Verwarm het kersensap en hou een klein scheutje over. Meng het scheutje kersensap met de maizena. Voeg dit toe aan het pannetje en breng aan de kook. Voeg de kersen toe en roer goed door.

Vet de vlaaivorm in. Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee. Laat het deeg in de vorm nog circa 5 minuten rijzen.

Meng voor de kruimellaag voorzichtig de boter, suiker, bloem, custard en bakpoeder tussen de handen tot er kruimels ontstaan.

Verdeel de kersenvulling over de bodem. Bestrooi met de kruimels en bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Reacties (3)

  1. Bruna says:

    Hallo Cas, wat een leuk en makkelijk recept. Ik heb de vlaai vandaag gemaakt en vanavond bij de koffie gaan wij hem keuren (lijkt mij echt geen straf).
    Ik zal geen Hollandse punten snijden… Super tip van jou. 👍🏼
    Jammer dat ik de foto van het eindresultaat niet hier kon plaatsen.
    Groetjes.

  2. Granny says:

    Ziet er smakelijk uit, ga het zeker proberen te maken? Is de vidio er nog van terug te zien?

    Vriendelijke groet

    1. MAX Vandaag says:

      Beste Granny, veel bakplezier gewenst! De aflevering is te zien via: https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/bak-mee-met-max/limburgse-vlaai/POW_04215365/