Hjeringslaad van Wim Postma

In de ijstijd waren er in het Friese Koudum gletsjers. De grond heeft daardoor in Koudum en omgeving een bijzondere samenstelling. De producten die daarop worden verbouwd hebben een andere smaak. Zo ook de boontjes. De Koudumer boontjes zijn maar beperkt beschikbaar, alleen in augustus en september. “Ze zijn zo populair, dat reserveren noodzakelijk is”, aldus kok Wim Postma.

Ingrediënten:

  • 500 gram Koudumer boontjes
  • 3 zure haringen
  • 1 ui
  • wat takjes dille
  • ½ deciliter olie
  • ½ deciliter azijn
  • 2 appels
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Haal de boontjes af, was ze en snijd ze in stukjes van 2 centimeter. Blancheer de boontjes in water met wat zout.

Snij de haring in kleine blokjes. Wilt u de haring liever iets minder zuur, leg ze dan even in de melk.

Pel de ui. Snipper de uit en de dille fijn. Schil de appel en snijd in stukjes. Meng deze ingrediënten met de olie en azijn tot de dressing en breng op smaak met zout en peper.

Voeg de haring en de boontjes samen en doe er de dressing over (niet te veel dressing). De hjeringslaad is heerlijk met licht geroosterd wit- of bruinbrood met boter.

(Bron: Wim Postma)

Geef een reactie