Hete bliksem

Hete bliksem met wortel en gebakken runderworst

Hete bliksem dankt zij naam aan de ‘hete’ appel die erdoor gaat. U zou als hij gekookt wordt uw mond kunnen branden, maar daar is bij dit recept geen sprake van. Mounir serveert de hete bliksem met een gebakken runderworst.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

 • 2 grote winterpenen400 gram kruimige aardappel
 • 2 runderworsten
 • klontje boter
 • 2 grote witte uien
 • 1 appel
 • scheutje melk
 • snufje nootmuskaat

Bereidingswijze:

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook.

Schil de winterpenen en rasp ze op de blokrasp. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de peenrasp circa 5 minuten. Voeg eventueel een scheutje water toe.

Schil de aardappel en snijd in blokjes. Kook de aardappel circa 15 minuten.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de runderworsten circa 13 minuten. Voeg aan het einde nog een klein klontje boter toe aan de worsten.

Pel de uien en snijd in halve ringen. Voeg toe aan de wortel. Schil de appel, snijd in blokjes en voeg toe aan de peen en ui.

Giet de aardappel af en stoom droog. Voeg de boter uit de pan van de worsten en melk toe en stamp fijn. Voeg de nootmuskaat toe en breng eventueel op smaak met peper en zout. Voeg de gebakken peen, ui en appel toe en roer goed door.

Verdeel de stamppot over borden en serveer met de worst en wat jus.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (2)

  Sanny Klingler says:

  Ik ben verbaasd over jullie beschrijving van ‘hete bliksem’. Het is een oud streekgerecht in Salland en dan gaan er zoete appels bij de aardappelen. Ik ben er dol op, het is al een heel oud gebeuren. Ik herinner me ook nog dat mijn oma het maakte en die is van 1886.

  Rob Q says:

  Lijkt me een lekker recept, maar de term hete bliksem is bij mij uit mijn jeugd bekend als een stamppot van zoete appels met aardappels die eenmaal op je bord beland lang warm bleef.