hazelnootrol

Hazelnootrol van Robèrt van Beckhoven

De technische opdracht in aflevering 7 van Heel Holland Bakt is het maken van een hazelnootrol. Een niet eenvoudige klus, want ze moeten alles zelf maken. De hazelnootpraliné, de hazelnootpasta en heel belangrijk ook een chocoladekrul. In Tijd voor MAX doet Robèrt het vast even voor.

Ingrediënten (een rol voor 12 personen):

Voor de gele room:

 • 200 gram volle melk
 • 20 gram roompoeder
 • 1/2 vanillestokje
 • 20 gram kristalsuiker

Voor de biscuit:

 • 6-8 eieren
 • 150 gram kristalsuiker
 • 110 gram bloem
 • 10 gram roompoeder
 • poedersuiker om te bestuiven

Voor de botercrème en de garnering:

 • 300 gram boter op kamertemperatuur
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • 100 gram hazelnootpasta of hazelnootpaté van gemalen hazelnoten en suiker
 • chocolaatjes, hele hazelnoten en fijngehakte (hazel)noten

Bereidingswijze:

Van de gele room:

Schenk voor de gele room een flinke scheut volle melk bij het roompoeder en roer tot een glad papje. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mes het merg eruit. Breng de rest van de melk aan de kook met de kristalsuiker, het vanillemerg en het opengesneden vanillestokje. Schenk de hete melk bij het roompoederpapje en roer glad. Schenk alles terug in de pan en laat al roerend inkoken tot een dikke room. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Van het biscuit:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Splits de eieren en weeg 150 gram eiwit en 150 gram eidooier af. Klop het eiwit met de (hand)mixer stijf, voeg de kristalsuiker toe en klop door tot het eiwit glanst en pieken vormt. Voeg de eidooier toe en klop los. Zeeg de bloem en het roomboterpoeder boven het eierbeslag en spatel het er zo luchtig mogelijk door. Verdeel het beslag met een plamuurmes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak het biscuit in ongeveer 7 minuten goudbruin en gaar.

Bestuif het werkblad met poedersuiker (om te voorkomen dat het deeg aan het werkblad plakt) en stort het biscuit erop. Verwijder voorzichtig het bakpapier en snijd het biscuit netjes tot een mooie rechte hoek.

Van de botercrème:

Klop voor de botercrème de boter kort licht en luchtig met de (hand)mixer. Voeg de witte basterdsuiker toe en mix kort door. Voeg toe. Klop tot een gladde en luchtige botercrème. Zorg dat de botercrème niet te luchtig wordt, want dan is het lastiger om de rol of taart mooi glad te strijken.

Afwerking:

Bestrijk het biscuit met een plamuurmes met een dunne laag botercrème. Rol het biscuit in de lente op. Bestrijk de rol helemaal rondom met botercrème. Strijk de rol met behulp van een stuk bakpapier mooi glad. Doe de rest van de botercrème in een spuitzak met gekartelde spuitmond. Garneer de rol met de botercrème, chocolaatjes , hele hazelnoten en fijngehakte (hazel)noten.

(Bron: Robèrt van Beckhoven/de foto is ter illustratie)

Geef een reactie

Reacties (4)

  MiekeH says:

  Waar is roompoeder te koop, en is het evt. te vervangen door custard?

   Kareljan says:

   Ik heb dezelfde vraag, als je er naar googelt vind je ik in ieder geval) alleen maar een verwijzing naar het spul waar je namaak banketbakkersoom mee kunt maken zoals van Dr. Oetker. En Robert zegt dat het eigenlijk zetmeel is maar dat roompoeder lekkerder is. Verwarrend vind ik.

  Karin73 says:

  Is er al een antwoord op wat ze met de roompoeder bedoelen?

  Banketbakker Henny says:

  roompoeder en custard is hetzelfde! . Wat er aangegeven word op internet is een koude binding voor (nep) gele room of banketbakkerspudding, wat tegenwoordig door veel bakkers gebruikt word, De reden: is veel sneller klaar om te gebruiken, dus kosten besparend maar beslist niet de smaak besparend.