Hartig gevuld speculaas met gehakt

Hartig gevuld speculaas van Robèrt van Beckhoven

Het is herfst, guur buiten, en Sinterklaas maakt dit weekend zijn intocht in Nederland. Daar heeft Robèrt zich door laten inspireren en heeft een variant bedacht op het gevuld speculaas: een hartige gevuld speculaas. De basis is een croûtedeeg gevuld met gehakt.

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 125 gram boter in stukjes
  • 125 milliliter water
  • 5 gram zout
  • 500 gram gehakt
  • 1 ei los geklopt om af te strijken
  • optie voor decoratie: amandelen en sesamzaad

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak een mooi deeg van de bloem, boter, het water en het zout. Rol het uit tot een lap van ongeveer 3 millimeter. Houd de helft van het deeg apart voor de bovenkant. Leg het deeg in een vierkante vorm, of ronde als u hem rond wilt hebben, en bak het kort voor.

Breng het gehakt op smaak met peper en zout en voeg eventueel een snufje speculaaskruiden toe en leg het mengsel op het voorgebakken deeg. Leg het deeg dat u apart hebt gehouden voor de bovenkant erop en strijk af met het los geklopte ei. Decoreer de bovenkant eventueel met amandelen en wat sesamzaad.

Bak het hartig gevuld speculaas in ongeveer 24 minuten in de oven op 180 graden. Laat afkoelen en snij het in blokjes.

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Het beeld is ter illustratie)

Geef een reactie