Hamburger op abdijbrood van Robèrt van Beckhoven

In Tijd voor MAX maakt Robèrt van Beckhoven hamburgers op abdijbrood. Het recept is voor het brood. De hamburger kunt u geheel naar eigen invulling bij de slager halen of zelf maken van gehakt en kruiden. Het maken van het brood vraagt wat tijd en geduld, maar is meer dan de moeite waard!

Ingrediënten:

Voor het kookstuk:

  • 330 gram (abdij)bier
  • 180 gram gebroken rogge
  • 3 gram zout

Voor het deeg:

  • 600 gram patentbloem (T65)
  • 90 gram desem
  • 12 gram zout
  • 12 gram olie
  • 0,5 gram gist
  • 0,5 gram appelstroop
  • 340 gram water
  • 330 gram kookstuk

Extra nodig:

  • plastic bak met deksel, ingevet
  • deegmandjes, bestrooid met bloem
  • ovensteen of bakplaat bekleed met bakpapier
  • scheermesje of scherp kartelmesje

Bereidingswijze:

Meng de ingrediënten voor het kookstuk in een grote ovenschaal en laat 90 minuten garen op 150 ⁰C.

Kneed alle ingrediënten voor het deeg behalve de olijfolie langzaam tot een deeg in de keukenmachine; voeg na 2 minuten de olijfolie toe. Laat de machine 6 minuten draaien op lage snelheid en 4-6 minuten op hogere snelheid. Leg het deeg in de plastic bak en laat 45 minuten rijzen, Het rijsproces moet duidelijk begonnen zijn.

Geef het deeg een doorslag: vouw het 1 keer in de lengte en 1 keer in de breedte. Doe dit voorzichtig, zonder alle lucht eruit te drukken. Laat weer 45 minuten rijzen.

Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, bol losjes op en laat 30-45 minuten rijzen.

Modelleer het deeg in de gewenste vorm en laat het met de sluiting naar boven in deegmandjes overnachten in de koeling.

Keer de deegstukken om op de ovensteen of bakplaat, zodat ze met de sluiting naar beneden liggen, en snijd ze over de lengte in. Bakken op 250 ⁰C, na het inschieten terug naar 220 ⁰C, ongeveer 35 minuten.

TIP: In dit recept gebruikt Robèrt 330 gram kookstuk op het deeg, maar dit is een indicatie. U kunt ook het hele kookstuk gebruiken, als u dat lekker vindt.

Geef een reactie