griesmeelpudding

Griesmeelpudding met sinaasappelsaus van Janny van der Heijden

Deze griesmeelpudding komt mooi uit wanneer hij gemaakt wordt in een fraaie puddingvorm of in een tulbandvorm.  In plaats van rozijnen kunnen ook klein gesneden stukjes gedroogde abrikoos of pruim worden gebruikt.  De amandelen kunnen door pistaches worden vervangen. Het omspoelen van de vorm met water lijkt overbodig, maar helpt echt te voorkomen dat de pudding later aan de vorm plakt. Vet, om te voorkomen dat de melk aanbrandt, de bodem van de pan in met boter.

Ingrediënten:

  • 30 gram rozijnen
  • 30 gram blanke amandelen
  • 1 liter volle melk
  • 1 stuk sinaasappelschil
  • 100 gram griesmeel
  • 75 gram suiker
  • mespunt zout
  • 1 klontje boter
  • 4 perssinasappels
  • water
  • suiker naar smaak
  • aardappelmeel

Bereidingswijze:

Van de griesmeel:

Week de rozijnen kort in lauw water tot ze opzwellen. Hak de amandelen grof. Breng de melk zachtjes aan de kook met het stuk sinaasappelschil. Voeg griesmeel, suiker en zout toe en laat al alles al roerend gaar worden en de pudding dik worden in enkele minuten. Pas op dat de pudding niet aanbrandt. Laat de rozijnen uitlekken. Neem de pan van het fornuis, verwijder het stuk sinaasappelschil en roer de boter uitgelekte rozijnen en de noten door de griesmeelpudding. Spoel een vorm om met koud water en laat de griesmeel hierin glijden. Dek af met plasticfolie en laat afkoelen. Zet de pudding daarna enkele uren in de koelkast om verder op te stijven.

Van de sinaasappelsaus:

Pers de sinaasappels uit en en breng het sap met een flinke scheut water en suiker naar smaak aan de kook en bind het sap met wat aardappelmeel.

Serveer de saus bij de griesmeelpudding.

(Bron: Janny van der Heijden / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie