voedingscentrum

Gezond(er) kiezen met de Voedingscentrum-app

Wat is gezond en wat is minder gezond? Een vraag die we onszelf tijdens het boodschappen doen in de supermarkt regelmatig stellen. Er is op de producten wel het nodige aan informatie te vinden, maar het is niet altijd toereikend om een goede afweging te maken. De app van het Voedingscentrum, Kies ik gezond?, moet daar bij gaan helpen. 

Gezonder eetpatroon

Ons meer bewust zijn van wat we eten en drinken kan volgens het Voedingscentrum bijdragen aan een gezonder eetpatroon. Meer bewustzijn creëren we door beter geïnformeerd te zijn over wat er in producten zit. Maar het bestuderen van alle etiketten is een tijdrovende klus. Daarnaast zijn de etiketten ook niet altijd evengoed leesbaar. Om de consument meer inzicht te geven heeft het Voedingscentrum, samen met het Ministerie van Volksgezondheid, een app ontwikkeld.

Scannen

Met de app kunt u eenvoudig de barcode van het product scannen. U krijgt direct een overzicht van wat er in aan voedingswaarden in het product zit en of het een product is wat in de Schijf van Vijf past. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om het product met 3 andere producten uit dezelfde productgroep te vergelijken. Bij de instellingen van de app kunt u zelf aangeven op welke voedingswaarden u wilt letten. Handig als u bijvoorbeeld minder zout en suiker wilt eten.

Schijf van Vijf

Naast de voedingswaarden geeft de app ook aan of het product in de Schijf van Vijf past. Past het er niet in, dan wordt er een gezonder alternatief geboden. U kunt naast scannen ook met de zoekfunctie een product opzoeken. De zoekresultaten kunt u vervolgens weer sorteren. Bijvoorbeeld op alfabetische volgorde of op voedingswaarden. Dan ziet u in een oogopslag in welk product bijvoorbeeld het minste zout of suiker zit.

Bijna alle supermarkten doen mee

In principe doen alle supermarkten mee aan de app. 80 procent van alle supermarktartikelen is terug te vinden in de app. Van de Lidl is nog geen informatie beschikbaar en van de Aldi staan niet alle producten erin. Naar verwachting sluiten ook deze supermarkten zich aan bij de app.

Er valt nog veel te winnen

Met de app hoopt het Voedingscentrum de consument beter te informeren. Er valt volgens Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum nog veel winst te behalen.”Zeker als het gaat om de inname van zout. Daar eten we allemaal te veel van. 80 procent van al het zout dat we binnenkrijgen, zit in wat je koopt in de supermarkt.”

Wilt u de Kies ik gezond?-app downloaden? De app is er voor Android en Apple gebruikers. iPhone gebruikers kunnen problemen hebben met het vinden van de app. Het Voedingscentrum is hiervan op de hoogte en er wordt gewerkt aan een oplossing.

(Bron: Voedingscentrum/NOS)

Geef een antwoord

Reacties (4)

  Jand46 says:

  Lijkt een leuk idee, maar het Voedingscentrum hanteert de omstreden schijf van vijf en al even omstreden propageren van light- en 0% vet producten terwijl juist daardoor en de overmaat aan koolhydraten het grootste gevaren liggen mbt gezond leven. Maar helaas kunnen de sponsoren van het Voedingscentrum daaraan niets verdienen. Kijk maar een naar de uitzending van Keuringsdienst van Waarde over margarine waarin door Unilever toegeeft de klanten bedrogen te hebben met gezondheidsclaims en er gewoon mee doorgaat!!

  Bluppie says:

  Het voedingscentrum is een unileverkloon en is dus per definitie niet te vertrouwen. Zie ook reactie van jand46.

  Jammer dat MAX hier serieus mee omgaat en niet kritisch durft te zijn.

  oosterwijck says:

  Hoe kun je voor gezond kiezen met een telefoonapp. Het gebruik van een telefoon is op zich al ongezond.

  Daily says:

  Lijkt me beter om mijn gezonde verstand te gebruiken dan een app om mijn voedsel te kopen. Het lijkt allemaal mooi, maar het gaat toch altijd weer om het geld binnen harken. Dat is helaas de hele tendens in deze maatschappij.