Gevulde koeken

Gevulde koeken van Annemarie

Een gevulde koek is een ronde koek, gemaakt van boterdeeg en met een zoete vulling. Amandelspijs is de meest voorkomende vulling, maar een cakevulling wordt ook wel eens toegepast. Annemarie Pronk deelt in Tijd voor MAX haar recept voor gevulde koeken.

Ingrediënten (12 stuks):

Voor de spijsvulling:

  • 200 gram amandelmeel
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 ½ ei
  • snufje zout
  • rasp van ¼ citroen

 Voor het deeg:

  • 400 gram bloem
  • ¾ tl zout
  • 220 gram basterdsuiker
  • 300 gram koude roomboter, in blokjes
  • 1 ei

Garnering:

  • 12 – 14 hele amandelen zonder vliesje
  • ½ losgeklopt ei

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak eerst het amandelspijs door het amandelmeel en de suiker te mengen met 1½  ei, een snufje zout en de citroenrasp. Verpak het spijs in plasticfolie en bewaar het tot gebruik in de koelkast. Doe de bloem, het zout, de suiker in een kom en wrijf hier de koude boter door. Voeg vervolgens het losgeklopte ei toe en kneed tot een soepele deegbal. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 10 minuten in de koelkast.

Bestuif uw werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 3 à 4 mm dik. Steek 12 cirkels uit met een doorsnede van 9 cm en 12 cirkels met een doorsnede van 10 cm.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hierop de deegcirkels van 9 cm  met voldoende tussenruimte. Maak het spijs eventueel wat zachter door wat water toe te voegen. Verdeel het spijs in 12 gelijke delen. Rol er balletjes van, druk ze wat platter tot schijven totdat ze een doorsnede hebben van 7 à 8 cm. Leg de schijven spijs op de deegcirkels. Maak met een kwastje met water de randen van de onderste deegcirkels vochtig en leg de cirkels van 10 cm er bovenop. Druk de randen goed aan.. Gebruik hierbij eventueel een vork, maar zorg er wel voor dat de buitenste rand niet te dun wordt. Bestrijk de bovenkant van de koeken met de rest van het losgeklopte ei. Druk in iedere koek een amandel en bestrijk deze ook licht met ei.

Bak de gevulde koeken in het midden van de oven in 25 à 30 minuten gaar. Vaak lopen de randjes van de koeken iets uit in de oven en zijn ze wat sneller bruin dan de rest van de koek. U kunt hele mooie koeken krijgen als u ze direct na het bakken opnieuw uitsteekt met een gekartelde steker (ongeveer 9 cm). Zo krijgt u perfect ronde koeken met een mooie rand.

Geef een reactie