Gerookte zalm van Bart van Olphen

Volgens Bart van Olphen is gerookte zalm echt iets voor de feestdagen.  Kies voor wilde gerookte zalm. Die is en erg lekker en zorgt met zijn dieprode kleur voor een extra feestelijke kersttafel. Bart gebruikt de zalm om kleine hapjes van te maken.

Ingrediënten zalmtartaar (voor 12-15 hapjes):

  • 200 gram verse zalmfilet, zonder vel, in ca. ½ cm blokjes gesneden
  • 100 gram gerookte sockeye zalm, in kleine stukjes gesneden
  • 1 sjalot, ragfijn gesneden
  • 1 bosui, in hele dunne ringen
  • 1 eetlepel olijfolie, extra vierge
  • 1 eetlepel kappertjes, eventueel gesneden
  • 4 zure augurken (cornichons), dungesneden
  • 4 sprieten bieslook, fijngesneden
  • 2 takjes dille, fijngesneden
  • 1 takje dille, blaadjes ervan
  • paar druppels tabasco
  • 1 eidooier
  • toastjes
  • zout en peper

Bereidingswijze:

Meng de verse zalm en gerookte zalm met de gesneden sjalot, bosui en olijfolie. Meng dit goed. Meng nu de kappertjes, augurken en kruiden erdoor. Breng op smaak met zout en peper en een paar druppels Tabasco. Meng er tot slot een eidooier door. Beleg de toastjes met de zalmtartaar en leg er een takje dille op.

Ingrediënten blini met gerookte zalm en mierikswortelcrème (voor 10 hapjes):

  • 200 gram gerookte sockeye zalm
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • sap en rasp van ½ citroen
  • 2 theelepels mierikswortelcrème
  • 4 takjes dille, fijngehakt
  • 1 takje dille, blaadjes
  • 10 blini’s
  • zout en peper

Bereidingswijze:

Haal de zalm uit de verpakking en leg de plakjes gedurende 30 minuten buiten de koelkast om op temperatuur te komen. Meng ondertussen de crème fraîche met het citroenrasp en sap, mierikswortelcrème en de fijngehakte dille. Breng op smaak met zout en peper. Beleg de blini’s met de aangemaakte crème en leg daarop wat gerookte zalm. Maal er nog wat zwarte peper over en garneer met dille.

(Bron: Bart van Olphen / De foto is ter illustratie)

Geef een reactie