cote de boeuf

Gegrilde côte de boeuf met stroop van knoflook van Gertjan Kiers

De kerstdagen zijn bij uitstek geschikt om de keuken in te gaan en iets speciaals te bereiden. Slager Gertjan Kiers gaan deze Kerst voor een makkelijk kerstdiner. Hij wil niet de hele dag in de keuken staan en maakt daarom een gegrilde côte de boeuf met stroop van knoflook.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de côte de boeuf:

 • 1 côte de boeuf van 1 kilo
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • zwarte peper en zeezout

Voor de stroop van knoflook:

 • 1 bol knoflook, buitenste vel verwijderd
 • 1 liter kalfsjus
 • 2 deciliter (Kikkoman) sojasaus

Bereidingswijze:

Haal de côte de boeuf 1 uur van tevoren uit de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 220 °C. Verpak voor de stroop de bol knoflook in aluminiumfolie.

Leg de ingepakte knoflookbol op het rooster in de oven. Laat ongeveer 30 minuten poffen tot de knoflook zacht is. Haal de knoflookbol uit de oven, pak voorzichtig uit en laat afkoelen tot de bol hanteerbaar is. Breng de temperatuur van de oven terug naar 160 °C.

Bestrijk de côte de boeuf aan beide kanten met de zonnebloemolie en bestrooi met zeezout. Verwarm een grillpan tot zeer heet. Leg de côte de boeuf in de pan. Gril 1 minuut, draai het vlees een kwartslag en gril nog 1 minuut. Hierdoor krijg je een mooie grillruit. Keer het vlees en gril ook deze kant twee keer 1 minuut.

Leg de côte de boeuf op het rooster in het midden van de oven (zet een braadslee onder het rooster als je geen zin hebt om naderhand de oven schoon te maken) en steek een kernthermometer tot in de kern van het vlees. Stel deze in op een kerntemperatuur van 53-54 °C.

Meng intussen voor de stroop de kalfsjus en de sojasaus in een steelpannetje en knijp de teentjes knoflook erboven uit. Kook op medium vuur in tot ongeveer 2 deciliter.

Haal het vlees uit de oven als de kerntemperatuur van 53-54 °C is bereikt en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat 10 minuten rusten.  Breng de côte de boeuf op smaak met zwarte peper en zeezout voordat je het vlees aansnijdt en serveer met de stroop van knoflook.

Heerlijk met (zelfgemaakte) dikke frieten!

Tip: het is ook lekker om de côte de boeuf in rundvet te konfijten. Het grillen doet u dan daarna. Verwarm hiervoor de oven voor op 60 °C. Verwarm flink wat rundvet in een ovenvaste braadpan tot ongeveer 55 °C en leg de côte de boeuf erin. Zorg ervoor dat het vlees helemaal onderstaat. Zet de pan in de oven en laat minstens 5 uur konfijten. Haal de côte de boeuf daarna uit het vet, dep deze een beetje droog en gril zoals aangegeven in het recept.

Gertjan draagt in de uitzending nog een gedicht voor:

IJsbloemen bloeien op de ramen
Sleurend en sjouwend ben je vroeg op pad
Straks komen de genodigden tezamen
Je kerstinkopen zijn binnen en je bent al afgemat
Zwetend roer je in de pannen
Tranen verdrinken je ogen
Moedeloos neem je afscheid van je plannen
Inmiddels ben je voer voor psychologen
Je knabbelt nog wat kruimels van het nagerecht
Snikkend vraag je was het fijn
Hand in hand aanschouw je de veldslag op het aanrecht
Gebroken mompel je: ‘Kon het maar altijd kerstfeest zijn

(Bron recept: Gertjan Kiers)

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Jokesk says:

  Ziet er echt goed uit.
  Als ik het recept lees krijg ik al de smaak te pakken en begint mijn maag te knorren.
  Aangezien ik een liggend bestaan heb zal ik eens kijken of manlief of zoonlief het aan durven om het te bereiden.
  🙂

  PS. Jammer dat je het recept niet kunt downloaden en in je pc kunt bewaren.

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Jokesk, bedankt voor uw bericht en complimenten. Het is nu inderdaad niet mogelijk de recepten te downloaden, maar u kunt ze eventueel als u dat handig vindt wel uitprinten. En ze blijven op deze site staan, dus u kunt ze altijd weer opnieuw opzoeken.