Spruiten in een pan. Kook ze niet te lang, dan krijgt u de bekende spruitjeslucht.

Geen fan van spruitjeslucht? Zo voorkomt u de vieze geur

Wanneer u aan spruitjes denkt, ruikt u de sterke geur misschien al. Deze spruitjeslucht is typerend wanneer ze te lang gekookt worden. Maar het is te voorkomen, we leggen uit hoe.

Waar komt de spruitjeslucht vandaan?

Spruiten zijn goed om te eten, ze zitten namelijk bomvol vitamine C. Maar ze zijn niet bij iedereen even populair. Dat komt door de spruitjeslucht. Als de groente te lang gekookt wordt, gaat het een beetje naar rotte eieren ruiken. Dat komt omdat er dan zwavel vrijkomt. Die neemt de spruit op uit de grond tijdens de groei. Meer over de oorsprong van de spruit, leest u in een eerder artikel.

De vieze geur voorkomen

Om die spruitjeslucht te voorkomen, zijn er eigenlijk 2 opties. De 1e optie is om de spruiten iets korter te koken. Na ongeveer 10 minuten komt de zwavelgeur vrij. Houd daarom een kooktijd van 8 minuten aan. Vindt u de spruiten dan nog iets te hard? Dan kunt u een scheutje melk of een gepelde ui meekoken. Beiden zorgen ervoor dat er minder zwavel vrijkomt.

Geroosterde spruiten.

Rooster de groente om geen spruitjeslucht te krijgen

De 2e optie is om de spruiten te roosteren in de oven. Hierbij ontstaat de spruitjeslucht niet. Snijd de groenten door de helft en besprenkel met (olijf)olie. Hierdoor garen ze sneller en worden ze lekker krokant. Wanneer u de oven opent na zo’n 20 minuten, komt er wel een geur uit, maar deze is heel anders dan rotte eieren.

Salade met geroosterde spruiten
Lees ook: Dit kookt MAX Vandaag: salade van geroosterde spruiten

Zin in spruiten gekregen?

Heeft u inmiddels zin in spruiten gekregen? We hebben verschillende recepten met deze groente op onze receptenpagina staan. Ze zijn nog tot eind maart van eigen bodem verkrijgbaar, dus extra lekker.

(Bron: archief, Quest, 24Kitchen, Libelle Lekker België. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  19janssen58 says:

  Spruitjes stomen ipv koken scheelt ook enorm veel.
  De nare lucht is dan veel minder en de smaak veel beter.

  Wasbaas says:

  2 of 3 hotelcupjes roomboter meekoken en de lucht is geklaard

   keesje39 says:

   Die moet je dan wel in huis hebben…

  hannekeb says:

  Mijn moeder heeft mij geleerd een korstje brood mee te koken met de spruitjes, dat voorkomt dat het gaat stinken. 😉