kookt

Gebruik dit voorwerp en uw pan kookt niet meer over

Door een pan te kiezen die groot genoeg is en die niet te vol te doen wordt een hoop overkoken voorkomen, maar er is nog een andere manier. En die is heel simpel: plaats een houten pollepel dwars over de pan. Naast water werkt dit ook voor melk.

Belletjes slaan stuk en condenseren

Overkoken wordt door de pollepel of spatel op 2 manieren voorkomen. Ten eerste slaan de belletjes in het kokende water of de melk stuk tegen het harde oppervlak en ten tweede condenseren de belletjes door de lagere temperatuur waar ze tegenaan botsen. Belangrijk is hierbij dat u een houten exemplaar gebruikt. Die blijft langer koel dan een metalen variant. Echt bevorderlijk voor de houten lepels zelf is het niet, dus gebruik er niet uw duurste exemplaren voor en wissel ze vaak af.

Overkoken voorkomen en vertragen

Ook hout warmt uiteindelijk op, dus houd dit wel in de gaten, anders zal de pan alsnog overkoken. Dat gebeurt ook als u het gas zó hoog heeft dat het effect van de houten lepel niet genoeg is. Door een paar keer een nieuwe, koele lepel te gebruiken kunt u het overkoken in elk geval op zin minst flink vertragen.

Klontje boter?

Een andere tip die wij zijn tegengekomen is het toevoegen van een klontje boter. Heeft u hier goede ervaringen mee? Of nog andere tips? Laat dan hieronder een reactie achter.

(Bron: 24 Kitchen, Life Hacking, Tips en weetjes)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Aliceroodnat@casema.nl says:

  Al jaren gebruik ik bij het koken van groenten en aardappels een heel klein druppeltje olijfolie in de pan en geen last van overkoken.

  Alice Roodnat

  anjavdr says:

  Gebruik al jaren een klontje boter bij het koken van aardappelen groenten en pasta. Kookt niks meer over.
  Een schoon kooktoestel is nog een prettige bijkomstigheid.

  koelemaan says:

  Geachte team. Om overkoken te voorkomen, heb ik al 40 jaar geleden van mn vader geleerd, klontje boter erbij. .De deksel kan dan ook op de pan blijven …

  Pauwtje says:

  Het gebruik van een klontje boter is één van de beste huishoudelijkste tips die ik ken.
  Ik doe dat bij alles wat ik kook.Het kookfuncties blijft schoner en idd het feit dat de deksel op de pan kan blijven is vwb energie natuurlijk ook heel belangrijk!

  Martin Duijf says:

  De beste oplossing tegen overkoken is nog steeds niet weglopen, maar er bij blijven.