Gebakken zalm met zoete aardappel en sla van Prins van den Bergh

Prins van den Bergh is geen diëtist, maar weet wel hoeveel vers, gevarieerd en onbewerkt eten met iemand kan doen. Zij vertaalt daarmee de visie van de arts. Wat moet je drinken en eten voor je ontbijt, lunch en diner en hoe zorg je ervoor dat het niet te ingewikkeld is en je het volhoudt van maandag tot en met vrijdag? Routine dus. Voeding kan helpen om een gezondere versie van jezelf te worden. Wat daar goed in past, is het recept van gebakken zalm met zoete aardappel en sla. Want wist u dat wilde zalm helpt het cholesterolgehalte te verlagen en dat het ontstekingsremmend werkt?

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 2 zalmfilets wilde zalm
  • 4 zoete aardappelen
  • 1 mespunt paprikapoeder
  • Versgemalen peper
  • 75 g gemengde sla of botersla
  • 40 g kiemen
  • 1 avocado
  • 1 el mayonaise zonder suiker
  • 1 el yoghurt
  • 1/2 citroen

Extra nodig: milde olijfolie, voor het bakken van de aardappels en om mee in te vetten. Plus een scheut extra vierge olijfolie en een scheut azijn voor de sla.

Bereidingswijze:

Haal de zalm uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de zoete aardappels, de schil kunt u laten zitten. Snijd ze in de lengte doormidden en vervolgens in lange repen (wedges). Doe ze in een kom, voeg het paprikapoeder, een scheut milde olijfolie en versgemalen peper toe. Hussel om en verdeel de zoete aardappel over de bakplaat. Bak in circa 15-20 minuten knapperig in de oven.

Dep de zalmfilets droog met keukenpapier en wrijf ze licht in met wat milde olijfolie. Bestrooi met versgemalen peper. Leg de zalmfilets in een met olijfolie ingevette ovenschaal, of leg ze op een stukje bakpapier. Zet de zalm bij de zoete aardappels circa 20 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van de zalmfilets; houd ze goed in de gaten. (Vergeet niet ook de zoete aardappel op tijd uit de oven te halen.)

Hussel de sla en de kiemen om met een flinke scheut extra vierge olijfolie en een scheut azijn. Snijd de avocado in dunne reepjes en leg ze op de sla. Meng de mayonaise met de yoghurt en een kneep vers citroensap door elkaar en geef dit bij de zoete aardappels. Serveer de sla erbij.

(Bron: Prins van den Bergh)

Geef een reactie