Friese nagelkaas poffertjes van Sandra Ysbrandy

Als kind heeft Sandra veel gezeild. Hele zomers waren ze als gezin te vinden op het Friese water. In het familie logboek zijn al deze vakanties opgetekend. Haar vader noteerde de vaarroute, de windkracht en het aantal knopen. Sandra en haar zus de belevenissen van de dag en haar moeder het menu van de dag. Dat waren echte schippersmaaltijden. Op 2 pitjes te koken en het liefst met gebruik van typische Friese streekproducten zoals Friese nagelkaas en Berenburg. Sandra combineert de Friese nagelkaas en Berenburg met poffertjes.

Ingrediënten:

Voor de poffertjes:

  • 2 eieren
  • 1 deciluter melk
  • 100 gram bloem
  • 3 gram bakpoeder
  • flinke hand geraspte Friese nagelkaas
  • peper en zout

Voor de pompoenpickles (weckpot van 1,5 liter):

  • 4,5 deceliter appelazijn
  • 4,5 deciliter water
  • 1 flespompoen van 1,5 kilo (schoongemaakt 1 kilo)
  • 6 kruidnagels
  • 1 kaneelstok
  • 3 gedroogde chilipepers
  • 250 grram suiker
  • 1 eetlepel zout
  • 1 deciliter Berenburg

Voor het stroopje van Berenburg:

  • 2 eetlepels appelstroop
  • 2 deceliter Berenburg

Bereidingswijze:

Voor deze pompoenpickle gebruik ik een hele flespompoen. U heeft dan een grote weckpot vol pickles maar u kunt het goed bewaren. Als u dan toch bezig bent, maak dan in een keer een hele pot. In een weckpot is de pickle wel een half jaar houdbaar. Geopend moet u de pot in de koelkast bewaren. De pickles smaken heerlijk bij gegrilde kip, gebraden varkensvlees, de meeste kaassoorten en bijvoorbeeld paté.

Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Breng azijn en water met de rest van de ingrediënten (behalve de Berenburg) aan de kook. Voeg de pompoenblokjes toe en laat de pompoen langzaam gaar worden.

Vul een schoongemaakte pot met de pompoen, siroop en specerijen. Voeg ook de Berenburg toe. Sluit de pot goed af.

Giet voor de stroop de Berenburg in een steelpan en laat inkoken totu een klein bodempje over hebt. Voeg hieraan 2 eetlepels appelstroop aan toe. Verwarm en meng goed.

Klop voor de poffertjes de eieren los met de melk. Meng voor het beslag de bloem met het bakpoeder en een snufje zout al roerend met een garde door het ei-melkmengsel. Voeg de Friese nagelkaas toe. Houdt een klein beetje achter voor over de poffertjes. Breng het beslag op smaak met peper en zout.

Bak de poffertjes. Serveer ze met de pompoenpickles en stroop. Bestrooi met extra geraspte Friese nagelkaas.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie