ei breken

Een ei breken zonder stukjes schaal in de kom: zo doet u dat

In veel gerechten worden eieren gebruikt. De kunst is dan het ei te breken zonder dat er een stukje schaal in de kom of bijvoorbeeld het deeg komt. Want anders moet dat er weer uit gevist worden en dat is vaak geen sinecure. Er is echter een handigheidje voor.

Plat oppervlak

Slaat u een ei altijd stuk tegen de rand van een pan of kom? Dan ontstaat er vaak een breuk met veel losse stukjes schaal. Als u het ei vervolgens verder doorbreekt komt er maar al te vaak een stukje schaal mee. Door het ei echter met een krachtige tik op een plat oppervlak, zoals het aanrecht te slaan, ontstaat een breuk zonder losse stukjes schaal. Wanneer u het ei vervolgens boven een kom verder breekt komt er vrijwel nooit een stukje schaal mee.

In de (Engelstalige) video wordt dit voorgedaan en de beelden spreken voor zich.

Waar moet de breuk komen?

Buiten dat u een ei dus het best op een plat oppervlak kunt breken, is de plek waar u hem breekt ook nog van belang. Zo zijn de bovenkant en onderkant van een ei sterker dan het midden. Sla een ei dus niet op de kop of bodem stuk, want dan breekt het niet altijd meteen (mooi), maar mik op het midden van het ei.

eieren
Lees ook: Zacht of hardgekookt ei gezonder? Hoe lang bewaren? En meer feitjes over eieren

(Bron: KookFans, 24Kitchen, Nieuwsblad.be)

Geef een reactie