Dit is waarom u de aardpeer eens in uw winkelmandje moet doen
Publicatiedatum: 8 februari 2025
Tot maart kunt u nog genieten van de aardpeer: een typische vergeten groente. En terwijl hij qua uiterlijk niet bepaald de schoonheidsprijs verdient, zit de knol boordevol voedingsstoffen en is deze in de keuken verrassend veelzijdig. In dit artikel leggen we uit hoe u de aardpeer herkent en wat u er zoal mee kunt.
Zo herkent u de aardpeer
De aardpeer (ook wel bekend als jeruzalemartisjok of topinamboer) is geen fruitsoort, zoals de naam doet vermoeden, maar een winterknol. Hij heeft een soort knobbelige, bruine schil en van binnen wit vruchtvlees met een nootachtige, lichtzoete smaak. Oorspronkelijk komt de groente uit Noord-Amerika, maar inmiddels wordt de knol ook al eeuwenlang in Europa geteeld.
Zo pikt u de beste aardpeer eruit
In de meeste supermarkten is aardpeer tegenwoordig verkrijgbaar. Maar hoe weet u nu of u een goede te pakken heeft? Allereerst moeten ze stevig aanvoelen en geen zachte of beschimmelde plekjes hebben. Omdat aardperen vaak een onregelmatige vorm hebben, kunnen ze wat lastiger schoon te maken zijn. Daarentegen is de schil wel gewoon eetbaar.
De gezondheidsvoordelen van deze groente
Aardperen hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Zo zijn ze allereerst een goede bron van vezels. Daarnaast bevatten ze inuline: een prebioticum die de groei van gezonde darmbacteriën stimuleert. Verder bevat de groente vitamine C, magnesium, kalium en fosfor en in vergelijking met andere groenten relatief veel ijzer. En ook niet onbelangrijk: dankzij het lage aantal calorieën past de knol prima in een gezond dieet.
Verschillende manieren om de groente te bereiden
Aardperen kunt u gebruiken voor verschillende recepten. Zo vertelt Sandra Ysbrandy in dit recept hoe u er een pasta mee kunt maken. Maar ook een salade of deze hartige Finse pannukakku kunt u met aardpeer maken. Daarnaast leent de groente zich goed voor een romige soep en/of kunt u er verse chips van maken. Genoeg mogelijkheden dus om deze groente eens uit te proberen.
(Bron: Voedingscentrum, Nu.nl, Margriet, Foodies Magazine. Foto: Shutterstock)