pruimenvlaai

Pruimenvlaai van Regula Ysewijn

Regula Ysewijn zit als jurylid in Bake off Vlaanderen, de Belgische versie van Heel Holland Bakt. Ze is een beetje de Belgische Janny van der Heijden. In haar nieuwste boek staat een recept voor een pruimenvlaai. Ze is te gast bij Tijd voor MAX, waar Robèrt van Beckhoven ook elke vrijdag is. Hij maakt daarom in de uitzending het recept van Regula.

Ingrediënten voor een pruimenvlaai voor 4 tot 6 personen

Voor de vulling

  • 500 gram gedroogde pruimen (zonder pit)
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 kaneelstokje
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 eetlepel donkerbruine suiker
  • Een snufje gemalen kaneel

Voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • Een snufje zout
  • Een snufje gemalen kaneel
  • Een snufje bakpoeder
  • 125 gram ongezouten boter, in blokjes
  • 1 ei plus 1 eidooier
  • 2 eetlepels melk, om te bestrijken

Gebruik een vlaaivorm met een bovenkant van 26 centimeter, een onderkant van 25 centimeter en een rand van 3 centimeter hoog. Vet het in en bebloem het.

Bereiding van de vulling

Voor de vulling week je de gedroogde pruimen een nacht in water met het citroensap, het kaneelstokje en de rozemarijn. Giet de pruimen af en bewaar 200 milliliter van het water. Doe de pruimen en het water in een middelgrote pan op laag vuur. Voeg de suiker en de gemalen kaneel toe en breng zachtjes aan de kook.

Laat het 15 minuten sudderen of tot de vruchten zacht zijn. Laat de vruchten afkoelen in het vocht. Pureer ze daarna met het vocht in de blender of keukenmachine. Als de puree nu te dun is, kun je die weer in de pan op laag vuur doen en iets in laten koken. Laat de puree in dat geval weer afkoelen voor gebruik. Na het afkoelen wordt de puree nog iets steviger. De puree hoort heel dik te zijn, niet vloeibaar. Als je roert, moet de bodem van de pan zichtbaar zijn.

Het deeg maken

Maak nu het deeg. Doe hiervoor de bloem, suiker, het zout, de kaneel, het bakpoeder en de boter in een keukenmachine. Blits 8 seconden of tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Voeg het ei en de eierdooier toe en blits opnieuw tot het deeg een bal vormt. Haal het uit de kom en kneed het kort. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden, gebruik niet de heteluchtstand. Kneed het deeg kort door tot het glad is en rol het uit tot het ongeveer 2 millimeter dik is. Leg het over de vorm en laat het in de vorm zakken. Gebruik een bal van het resterende deeg om het voorzichtig tegen de zijkant van de vorm te drukken. Snijd het overtollige deeg eraf en kneed het weer samen tot je weer een gladde bal hebt.

Knip een stuk bakpapier dat net iets groter is dan de vorm. Rol het resterende deeg uit en snijd het in repen van 1 centimeter breed. Maak het raster op het papier en zet het apart.

De pruimenvulling toevoegen

Schep de vruchtenvulling in de vorm en bestrijk de rand van het deeg met melk. Stort het raster voorzichtig op de vlaai of laat het erop glijden. Werk het indien nodig bij en druk de randen van de repen op de rand. Snijd het overtollige deeg eraf.

De pruimenvlaai afbakken

Zet de vlaai in het midden van de oven en bak hem 35 tot 40 minuten, tot het deeg goudgeel is. Laat hem volledig afkoelen en serveer hem koud. In bakkerijen wordt de vlaai meestal bestreken met abrikozenjam, zodat hij mooi gaat glanzen. Regula Yzewijn is daar zelf geen fan van, omdat het een kleverige kliederboel wordt en het geeft een zoete smaak.

De vlaai is een paar dagen te bewaren op een koele, droge plek.

(Bron: Regula Yzewijn. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie