Chocoladetaart met mascarponevulling

Ingrediënten:

Voor de taart:

  • 8 grote scharreleieren
  • 150 gram palmsuiker
  • 50 gram cacao, gezeefd

Voor de vulling:

  • 1 bakje mascarpone a 240 gram
  • ¼ liter slagroom
  • 10 druppels stevia
  • 1 eetlepel cacao
  • 2 springvormen, ingevet en met bakpapier bekleed

 Gebruik een springvorm van 26 centimeter.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Splits de eieren één voor één. Vang elk eiwit eerst op in een apart bakje zodat als het misgaat niet alle eiwitten hoeven worden weggegooid. Doe de eiwitten en eidooiers apart in een kom.

Klop de eiwitten stijf. Klop de eidooiers met de palmsuiker 3 minuten. Meng voorzichtig de gezeefde cacao erdoor. Spatel beetje bij beetje de eiwitten erdoor.

Vet de twee springvormen in en bekleed ze met bakpapier.

Verdeel het mengsel over de twee springvormen en bak 15 minuten in het midden van de oven. Het is een soufflé dus het zakt in als het uit de oven komt. Laat wat afkoelen en haal de twee lagen los van het bakpapier.

Klop de mascarpone en slagroom met de stevia stijf.

Verdeel ¾ van het mascarponemengsel over een van de chocoladecakelagen. Leg de tweede laag er bovenop en smeer de rest van het mascarponemengsel over de bovenste laag uit. Strooi er met een zeefje nog wat cacao overheen.

Bak de taart 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Variaties:
roer door het mascarponemengsel een scheutje grappa

versier de taart met verse bosvruchten

versier de zijkant van de taart met chocoladekrullen. Besmeer dan eerst nog de zijkant met een dun laagje mascarponecreme.

De krullen maakt u zo: smelt 125 gram suikervrije chocolade au bain marie. Blijf goed roeren. Verdeel de gesmolten chocolade dun en snel met een paletmes of plamuurmes over een gladde en harde ondergrond (bijvoorbeeld een marmeren of glazen snijplank). Zet die ongeveer 20 in de koelkast of 10 minuten in de vriezer om de chocolade snel en goed af te laten koelen. Schraap er vervolgens met het paletmes of kaasschaaf dunne laagjes af, zo krijg je krullen.

(Bron: Anne Marie Reuzenaar)

Geef een antwoord