Champagne, cava en prosecco: wat is nou eigenlijk het verschil?

Of het nu gaat om een feestelijk moment, een toost op het nieuwe jaar of een gezellig etentje: mousserende wijn doet het vrijwel altijd goed. Champagne, cava en prosecco lijken op het eerste gezicht veel op elkaar, ze bruisen tenslotte allemaal. Maar toch zijn er duidelijke verschillen in smaak. In dit artikel leest u wat die verschillen precies zijn, zodat u voortaan met de juiste kennis uw favoriete bubbel kunt kiezen.

Hoe ontstaan de bubbels eigenlijk?

Mousserende wijn ontstaat in 2 stappen. In de eerste fermentatie, ook wel vergisting, worden suikers in het druivensap omgezet in alcohol. Dit gebeurt net als bij gewone wijn. Voor de bubbels is echter nog een tweede fermentatie nodig. Hierbij wordt opnieuw een beetje suiker en gist toegevoegd, zodat er koolzuur ontstaat. Waar en hoe die tweede gisting plaatsvindt, bepaalt voor een groot deel het karakter van de wijn.

Wat is champagne?

Champagne is een mousserende wijn die afkomstig is uit de champagnestreek in Frankrijk. Hoewel cava en prosecco ook mousserende wijnen zijn, mogen ze niet allemaal de naam champagne dragen. Deze benaming is wettelijk beschermd. Alleen wijnen die uit de champagnestreek komen én zijn gemaakt volgens de ‘Methode Champenoise’, mogen champagne heten. Dit wordt ook wel ‘Méthode Traditionelle’ genoemd. Bij deze methode vindt er een tweede fermentatieproces plaats in de fles en ontstaan de bubbels in de wijn.

Wijn
Lees ook: Hoe wordt de prijs van een fles wijn bepaald?

Champagne wordt veelal gemaakt van een mix van 3 druiven. De 3 belangrijkste druiven die gebruikt worden zijn chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Iedere champagne heeft zijn eigen stijl en smaak en zijn dan ook onder te verdelen in verschillende soorten. In een eerder artikel schreven we daarover. Dit komt onder andere door de persing, het oogstjaar en door bewerkingen in de kelder. Een kelder speelt een belangrijke rol in de rijping en bewaring van wijnen. Dankzij de constante, koele temperatuur en de hoge luchtvochtigheid, biedt een goede wijnkelder de beste omstandigheden voor de ontwikkeling van wijn. Voor champagne en cava is dat extra belangrijk. In een kelder kunnen ze namelijk hun complexiteit en verfijning verder ontwikkelen.

Wat is cava?

Cava is een mousserende wijn afkomstig uit Spanje, uit de regio Catalonië. Deze mousserende wijn wordt ook gemaakt via de méthode traditionelle. Dus ook bij cava vindt het tweede fermentatieproces plaats in de fles zelf, waar de bubbels dus vandaan komen. Voor deze mousserende wijn wordt meestal gebruikt gemaakt van 3 lokale druivensoorten: Macabeo, Xarel-lo en Parellada. De naam cava is een Catalaans woord dat ‘ondergrondse kelder’ betekent. Dit is dan ook de rijpingsplek voor de flessen. Hoewel cava vooral bekend is in de regio Penedès, in Catalonië, zijn er ook andere regio’s in Spanje waar cava gemaakt mag worden. Zolang ze maar voldoen aan de speciale regels van de DO Cava (Denominación de Origen). Dit is wijn die uit een bepaald gebied komt en waarvan de naam wettelijk beschermd is.

wijn
Lees ook: Hoe lang is wijn houdbaar en wat kunt u met restjes doen?

Wat is prosecco?

Deze mousserende wijn is afkomstig uit de Veneto-streek in Italië. Prosecco wordt op een hele andere manier gemaakt dan champagne en cava. Namelijk met de charmat-methode, wat ook wel de tankmethode wordt genoemd. Hier vindt het tweede fermentatieproces plaats in grote tanks. Niet in de fles zelf dus. Het is een snelle en goedkope methode, waardoor prosecco vaak betaalbaarder is dan champagne of cava. Deze mousserende wijn wordt meestal gemaakt van de Glera druif. Deze staat bekend om zijn fruitige en bloemige smaken. 

De verschillen in smaak

Champagne is qua smaak het meest droog en verfijnd. U proeft vaak iets van brood of noten, en soms zelfs een beetje rokerigs. Dat maakt het heel lekker bij hapjes zoals oesters, sushi of een romige kaas. Het frisse van champagne past ook goed bij iets vets, zoals gefrituurde snacks. Cava is iets frisser en lichter dan champagne, met smaken van citrus en groene appel. Het is wat toegankelijker en past goed bij Spaanse tapas, gegrilde groenten of visgerechten. Ook als aperitief wordt cava vaak geschonken. Prosecco is de fruitigste van de 3. U kunt peer, appel of iets bloemigs proeven. Het heeft een iets zachtere bubbel dat goed past bij lichte hapjes zoals prosciutto met meloen, een pasta met een frisse saus, of zelfs bij een dessert zoals tiramisu of vers fruit.

Wijn
Lees ook: Hoe wordt de prijs van een fles wijn bepaald?

(Bron: grandcruwijnen.nl, champagneshop.nl, champagnesource.nl, wijnvoordeel.nl, Gall & Gall, flesjewijn.com, Albert Heijn. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    margentiss says:

    Dat de ‘crémants’ en de Zuid Afrikaanse ‘vonkelwijnen’ en nog wat smakelijk bruisende alternatieven hier maar even worden doodgezwegen, is dat nou gewoon toevallig? Of dom? Of opzettelijke manipulatie?
    Bijna onbeschoft onbenullig.
    In ieder geval een slecht stukje journalistiek.
    Maar ja wie koopt er nou ook bij Gall&Gall c.s..
    Vrienden van MAX?

      CagBird says:

      De redactie vergelijkt gewoon drie bekende mousserende wijnen, het is geen uitputtende vergelijkingstest.
      En daar laat u vervolgens een complottheorie op los. Echt, sommige mensen…!

      margentiss says:

      Hallo kooivogeltje. Bedankt voor de duiding: De redactie vergelijkt ‘gewoon’ 3 bekende mousserende wijnen. ‘Het is geen uitputtende vergelijkingstest’
      Nee, dat is het zeker niet!
      Ook is mijn wat (te) geërgerde kanttekening geen complottheorie.
      Die ergernis komt vooral voort uit de journalistieke gemakzucht, of het gebrek een informatieve waarde van dit soort badinerende ‘bladvulling’.
      Het prikkelt (mousseert?) de belangstelling van een wijnliefhebber op geen enkele wijze.
      Mijn inschatting is dat het lezerspubliek van MAX meer verdient dan versimpelde schoolkrantstukjes.
      Schudt dat complotgezeur nou even van u af.
      Neem een lekker glaasje mousserende rode Italiaanse wijn bij uw dessert.
      (De laatste zin bevat al 2 gemiste kansen van het MAX artikel).