brood, italië

BROOD: Midden en Zuid-Italië

Italië staat bekend om zijn brood-cultuur. Vooral in het zuiden kennen ze voor het bereiden ervan oude tradities. In de vierde aflevering van het programma BROOD zet Robèrt van Beckhoven zijn reis voort door Italië en zakt via Rome af naar het zuiden.

Pane di genzano

In het dorpje Genzano, vlak bij Rome wordt het overheerlijke pane di Genzano gemaakt. Het brood kreeg als allereerste ovenproduct het keurmerk IGP, wat inhoudt dat het alleen in dat dorp gemaakt mag worden. Robèrt van Beckhoven bakt met bakker Marco het brood en brengt het in de bestelbus naar de levendige hoofdstad Rome.

panedigenzano_afl4-3_700_500

In Rome stopt hij even bij het monument van Eurysaces, een topbakker uit de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk, die 2000 jaar geleden een gigantische graftombe liet bouwen. En welk brood eet de paus het liefst? Robèrt gaat op zoek naar de bakker van de paus en hij vindt hem! De paus eet het liefst een heel speciaal brood dat ook in de Bijbel wordt omschreven.

Altamura brood

In het zuiden van Italië, net boven de hak, ligt de stad Altamura. Dat stad is bekend om zijn brood: il pane di Altamura. Dit brood is alleen te eten in en om Altamura en wordt volgens een oude traditie gemaakt. Het brood is zelfs zo bijzonder dat het het zich DOP mag noemen, gemaakt onder beschermde tradities. Volgens een van de oudste bakkers uit Altamura, Forno Antico Santa Chiara, zijn de belangrijkste ingrediënten graan (grano duro), water, lucht en geduld. Robèrt waagt zich ook aan dit avontuur en leert van de 87-jarige ‘nonno’ Vincenza hoe hij Altamura-brood maakt.

panedigenzano_afl4-2_700_500

Helaas geven de bakkers niet al hun recepten prijs. Hieronder het recept van een pane di Genzano volgens Robèrt. De vierde aflevering van BROOD is te zien op donderdag 9 februari 2017 om 22.20 uur op NPO 1.

Pane di Genzano van Robèrt:

Ingrediënten:

 • 500 gram bloem van goede kwaliteit
 • 10 gram zout
 • 150 gram desem
 • 350 milliliter water

Bereidingswijze:

Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg. Laat het deeg een half uur rusten in een plastic bak die u van tevoren hebt ingevet met olie. Zet de plastic bak daarna 16 tot 24 uur in de koelkast.

Haal het deeg uit de plastic bak en vorm het direct in de gewenste vorm. Leg het op een ingevette bakplaat, dek af met plasticfolie en laat het nog eens 2 uur rusten.

Verwarm de oven voor op 260 ⁰C. Zet het brood in de oven, verlaag de oventemperatuur tot 230 ⁰C en bak het brood in ongeveer 45 minuten gaar.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Reacties (6)

  FrankG says:

  Met veel plezier bekijk ik deze prachtig gefilmde, boeiende ontdekkingstocht naar de verschillende soorten brood, met veel liefde gebracht door maestro Robèrt van Beckhoven. Tegen de trend van zetmeelarme voeding in laat het programma zien dat brood als voeding en als symbool nog altijd een centrale rol speelt. Kunt u mij zeggen welke fraaie koormuziek te horen is wanneer de avond valt over Altamura?

  Lapidis says:

  Niet erg flatteus voor Vincenza om ‘nonno’ (=opa) genoemd te worden. Zullen we er ‘nonna’ van maken?

  Paula0314 says:

  Wat een mooie serie!

  Gaan jullie een “brood reis” organiseren voor de liefhebbers die de bakkerijen en molens willen bezoeken?
  Zo nee, kan er een lijst komen met de locaties die Robert bezocht heeft?

  Die mooie oude molen lijkt me fantastisch om te bezoeken?

   MAX Vandaag says:

   Beste Paula0314, hartelijk dank voor uw bericht en fijn dat u zo van het programma geniet.

   Vanuit MAX zelf wordt er geen BROOD-reis georganiseerd, maar we begrijpen helemaal dat de kijkers nu ook graag zelf de heerlijke broden uit het programma willen proberen. Adressen hebben wij helaas niet voor u en niet alle locaties zijn open voor publiek, maar in de betreffende streken kunt u bij de lokale bakkers natuurlijk de heerlijkste broden proeven.

  woeffie says:

  Mijn man en ik hebben genoten van de serie BROOD.
  Mijn man komt oorspronkelijk uit Puglia en wij keken daarom met dubbele interesse naar het bakken van dit Italiaanse brood. We gaan het recept van Robèrt zeker proberen al is het jammer dat we niet de originele Italiaanse bloem kunnen kopen.

  Yammie says:

  Enorm genoten van deze serie. Het zou fijn zijn als er een serie komt over glutenvrij brood.
  Er zijn heelveel glutenvrije meelsoorten om brood te bakken maar de meesten lijken niet op gewoon brood.

  Beste Woeffie hier een Nederlandse site waar Italiaans meel, en meerder Italiaanse producten verkrijgbaar zijn: shop.sogno-olio.com
  Het is niet goedkoop.