Duur 02:48
Gepubliceerd op 28 augustus 2017

Op stedentrip in Europa: voorkom een boete

Het toerisme in Europa groeit explosief. Het maken van een stedentrip is erg populair. Vooral in steden met een klein historisch centrum als Venetië en Barcelona is het druk, erg druk. Er komt steeds meer verzet van de lokale bevolking tegen dit massatoerisme. Steeds meer van dit soort populaire vakantiebestemmingen nemen daarom maatregelen. En die kunnen voor de toeristen grote (financiële) gevolgen hebben.

Dilemma’s

Volgens de cijfers van de World Tourism Organization neemt het toerisme niet alleen in Europa, maar wereldwijd toe. Stadsbesturen staan derhalve voor enorme dilemma’s. Want toeristen zorgen niet alleen voor ‘overlast’, maar ook voor inkomsten en werkgelegenheid. Tegelijk is het hun taak om steden leefbaar te houden voor de inwoners.

Gedragsregels

Om de overlast van de toeristenstroom te beperken komen stadsbesturen steeds vaker met nieuwe gedragsregels. De regels zijn bedoelt om orde te houden. De toeristen hebben deze regels te respecteren. Doen ze dit niet, dan zijn er pittige boetes aan verbonden. Overigens gelden de regels ook voor de inwoners van het land zelf.

Rome

Sinds enkele maanden past men in Rome een ‘zero-tolerance’ beleid toe. Zwemmen in een van de fonteinen in Rome? Het is niet aan te raden. Op de rand zitten van de fontein, uw hand of voet er in te doen, ernaast te eten of uw hond er uit te laten drinken. Het is allemaal ten strengste verboden. Boetes kunnen oplopen tot wel 450 euro.

Venetië

Gaat u binnenkort naar Venetië? Dan gelden er ook een aantal nieuwe gedragsregels voor de meeste bezochte stad van Italië. U kunt bijvoorbeeld een boete krijgen voor het voeten van duiven en fietsen door de stad. Fietsen door het centrum van de stad kost na een waarschuwing 50 euro. Een boete voor het voeren van een duif kan oplopen tot 500 euro.

Op het eiland Hvar in Kroatië mag u in de historische steden van het eiland niet rondlopen in een bikini, badpak of zwembroek. Boete: 600 euro. Op het drinken van alcohol op straat staat een boete van maar liefst 700 euro.

Goed voorbereiden

Het lijkt niet bij bovenstaande boetes te blijven. Volgens Yda Matthijssen van de ANWB is het ook een kwestie van ons gezond verstand gebruiken over wat wel hoort en niet. “Lees je ook voor je een stad/land bezoekt in over de gewoontes van je bestemming. Een goede voorbereiding voorkomt een hoop (financiële) ellende en houd het leefbaar. ”

Dit onderwerp is besproken in Groeten van MAX op 28 augustus 2017.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer