fontein

Weleens een muntje in een fontein gegooid? Dit gebeurt er mee

Wie een muntje in een fontein gooit, doet dit meestal voor geluk, maar buiten geluk voor uzelf draagt u met uw muntje ook bij aan het geluk van een ander. In veel gevallen worden de muntjes namelijk aan een goed doel gedoneerd.

Trevi fontein

Eén van de bekendste fonteinen voor het werpen van een muntje is de Trevi fontein in Rome. Hier heeft het in het water gooien van 1 of meerdere muntjes heel specifieke effecten op het geluk. Wie 1 muntje achterlaat, keert ooit terug naar de stad uit de oudheid. Bij 2 muntjes komt de muntengooier de liefde van diens leven tegen en bij 3 muntjes ligt er een huwelijk in het verschiet.

Muntjes gedoneerd aan goede doel

Dat toeristen het achterlaten van muntjes in de Trevi fontein heel serieus nemen, blijkt wel uit hoeveel er elk jaar van aangetroffen worden in de fontein: jaarlijks een miljoen. Met een waarde van zo’n 1,4 miljoen euro. Dat komt neer op zo’n 15.000 muntjes per week. Als die niet verwijderd zouden worden, zou er inmiddels al een hele berg ontstaan zijn. Er wordt dan ook regelmatig opgeschoond en de muntjes krijgen dan een hele mooie nieuwe bestemming. Ze komen sinds 2001 terecht bij de rooms-katholieke liefdadigheidsinstelling Caritas. De instelling gebruikt het geld vervolgens om er armen en daklozen mee te steunen en realiseert er bijvoorbeeld gaarkeukens of gebouwen mee als een goedkope supermarkt.

Ruzie

Begin 2019 is er in Rome discussie om een eind maken aan de traditie om muntjes uit de Trevi fontein aan het goede doel Caritas te schenken. In plaats van het geld gebruiken om de armen te helpen, zou het beter geïnvesteerd kunnen worden in het opknappen van de infrastructuur van de stad. Het loopt uit op een heuse rel. totdat burgemeester Virginia Raggi zegt dat het allemaal een misverstand is. Het enige dat verandert is dat het geld voortaan door een gemeentedienst geteld wordt in plaats van Caritas. Daarnaast gaat nu juist ook het geld uit de overige fonteinen uit de stad voortaan naar Caritas. Goed voor nog eens zo’n 200.000 euro per jaar extra.

Fonteinen Amerika

Amerika telt ook een aantal zeer populaire fonteinen om muntjes in te gooien. Zo kan het Bellagio in Las Vegas op vele muntjesn, met een waarde van zo’n 12.000 dollar per jaar. Die vervolgens met behulp van een speciale vacuümpomp opgezogen worden en gedoneerd worden aan liefdadigheidsinstellingen. De 2.000 dollar die per maand in de fontein van de Mall of America in Minnesota terecht komt wordt gedoneerd aan goede doelen en non-profitorganisaties. De fonteinen bij de populaire themarestaurants van Rainforest Cafe, die over de hele wereld verspreid zijn, brengen per jaar bijna 25.000 dollar op. Ook dat geld gaat naar goede doelen, in dit geval doelen die zich inzetten voor het milieu. De opbrengsten van de fontein in Disney World gaan naar pleegkinderen. Eén van de grootste fonteinen ter wereld, de Buckingham Fountain in Chicago, roept mensen echter blijkbaar niet op om er muntjes in te werpen. Deze levert jaarlijks namelijk maar zo’n 200 dollar op.

Diefstal

Al dat geld dat voor het grijpen ligt brengt niet bij iedereen het beste naar boven. In 2019 is een Nederlander in het nieuws als hij een fikse boete krijgt voor stelen uit de fontein op de Piazza Novana in Rome. De politie betrapt hem op heterdaad, terwijl hij geld uit het water haalt. Het komt hem duur te staan, want de boete kost hem 550 euro. Vissen naar geld is er al sinds 1956 verboden. In dat jaar bepaalt de rechter dat het geld uit de fonteinen toebehoort aan de gemeente Rome. Voor die tijd is het nog een geliefde bezigheid van straatjongens om elke nacht de muntjes op te diepen.

Lees ook: Maxime op reis: Rome.
Maxime op reis: Las Vegas.

(Bron: Metro, Marie Claire, AD, RTL Nieuws, Trouw, IEX Geld)

Geef een reactie

Reactie

    MariekeV says:

    U schrijft: “Ze komen sinds 2001 terecht bij de rooms-katholieke liefdadigheidsinstelling Carita.”
    De juiste naam van deze instelling is Caritas, met een S. In de rest van het artikel wordt de naam wel goed geschreven.