bospeen

Bospeen met bospeenloofsalsa van Welmoed Bezoen

Het boek van Welmoed Bezoen, Gloeiend Groen, staat vol met recepten voor op de barbecue. En dan niet met vlees, maar met groenten. Welmoed wil af van de standaard gepofte aardappels en paprika’s op de barbecue en is op onderzoek uit gegaan naar verrassende smaakcombinaties. In Tijd voor MAX maakt ze bospeen met tahindressing en bospeenloofsalsa.

Het fijne van dit gerecht – naast de smaak – is dat u alles van de wortel gebruikt. Er is nagenoeg geen voedselverspilling. Welmoed vindt het altijd zo zonde om dat mooie boeket van de wortels af te snijden en direct de vuilnisbak in te gooien. Gelukkig hoeft dat niet want het is gewoon eetbaar! Behalve in deze salsa kunt u het ook gebruiken in salades als bladgroente, bakken met wat spinazie en een teentje knoflook of er een pesto van maken met bijvoorbeeld dragon en amandelen.

Ingrediënten:

  • 1 bos bospeen met loof doormidden gesneden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels tahin
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 2-4 eetlepels water
  • 1/2 bosje peterselie fijngehakt
  • 3 eetlepels geroosterde zonnebloempitten

Bereidingswijze:

haal het loof van de bospenen en was de peen goed. Er zit vaak nog modder en zand aan. Pluk de blaadjes van de stengels en zet apart. Blancheer de wortels , afhankelijk van de grootte en dikte van de penen, 2 tot 4 minuten in kokend water. Laat ze goed uitlekken, wrijf ze in met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met wat zout. Rooster de wortels op de barbecue gaar en met mooie grill-lijnen aan beide kanten in ongeveer 20 minuten gaar.

Maak ondertussen de dressing door de tahin te mengen met 1 eetlepel citroensap en het water. Voeg eventueel meer water en citroensap toe tot de dressing schenkbaar is. Breng op smaak met peper en zout.

Maak de salsa door de loofblaadjes van de bospenen fijn te hakken en te mengen met de peterselie en de citroenrasp. Meng de resterende olijfolie, het resterende citroensap en de zonnebloempitten. Breng op smaak met peper en zout.

Leg de geroosterde wortels in het midden van een groot bord. Schep de salsa in een cirkel rondom de wortels en lepel de dressing zigzag over de wortels heen.

(Bron: Welmoed Bezoen)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Bep Wijnands says:

    Lijkt mij heerlijk
    Ga het zeker maken!
    Benieuwd naar de andere recepten

    edsart says:

    Heb het boek meteen besteld. Hoop dat we deze leuke, verrassende kok vaker zullen zien!