Borrelplank met palingtoast en palingsoezen van Robèrt van Beckhoven

Niets zo gezellig als aan tafel met vrienden en familie en een goed gevulde borrelplank. Het voordeel van een borrelplank is dat alles erop kan. Voor ieder wat wils, van verschillende soorten kaas of worst tot stokbrood en toast met heerlijke smeersels. Robèrt maakt toast van brioche met paling en een palingmousse in een soesje: palingsoezen. Tip: de paling kunt u vervangen voor forel. 

Ingrediënten:

  • 1 brioche

Voor het soezenbeslag (voor ongeveer 12 stuks):

  • 100 gram melk
  • 50 gram boter
  • snuf zout
  • 50 gram tarwebloem
  • 100 gram ei

Voor de topping van de brioche:

  • 250 gram paling (of forel)
  • 3 eetlepels crème fraîche (even doorroeren)
  • zalmeitjes

Voor de palingmousse:

  • 250 gram paling (of forel)
  • 250 gram boter
  • 125 gram lauwe slagroom (op kamertemperatuur, dus op tijd uit de koelkast halen)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte

Begin met het maken van het soezenbeslag. Breng daarvoor de melk en de boter aan de kook. Neem de pan van het vuur, voeg onmiddellijk de bloem en een snuf zout toe en roer goed. Zat de pan terug op laag en gaar het beslag al roerende met een spatel tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. Neem de pan van het vuur en doe het beslag over in een kom. Klop eerst de ergste hitte van het beslag af en voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe. Roer tussendoor goed en zorg dat het 1ste ei helemaal is opgenomen voordat u het volgende ei toevoegt.

Doe het beslag in een spuitzak met een mondje van 5 millimeter en spuit kleine bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de soezen in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar. Laat de soezen afkoelen.

Prak of blend, (als u een blender heeft) voor de palingmousse de paling fijn tot een zachte, romige substantie. Klop de boter luchtig en meng de paling door de boter. Klop vervolgens de lauwe slagroom erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Doe het mengsel in de spuitzak en spuit een klein beetje mousse in elke soes.

Snijd een paar plakken van de brioche. Smelt een klontje (room)boter in de pan en bak de brioche rondom totdat ze licht verkleurd is. Laat even afkoelen, leg de paling erop, doe daarop een toefje crème fraîche en leg daar als laatste de zalmeitjes op.

Leg de brioche met paling en palingsoezen op een mooie plank. Geniet ervan!

(Bron: Robèrt van Beckhoven Foto ter illustratie: Shutterstock) 

Geef een reactie