Boeuf bourguignon

Ingrediënten (voor 4-8 personen):

  • 1 kilo ruderstoofvlees in stukken van 4 centimeter
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels bloem
  • 400 mililiter ruderbouillon
  • zout en versgemalen peper
  • 32 zilveruitjes
  • 1/2 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel boter
  • 250 gram ontbijtspek in stukjes uitgebakken
  • 150 gram champignons, gebakken
  • 2 eetlepels fijngehakte knoflook
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Voor de marinade:

  • 1 grote winterpeen in stukjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij in stukjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels cognac
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 1,5 liter rode wijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • bouquet garni (peterselie, tijm, laurierblaadje en prei)

Bereiding:

Van de marinade (dat van tevoren):
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een grote kom. Let het vlees hiering en zet het afgedekt een nacht in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Zeef de marinade. Houd het vlees (drooggedept), de groenten en het bouquet garni, apart. Giet de gezeefde marinade in een steelpan en breng aan de kook. Schuim het af en laat flink doorkoken.

Braad het vlees en de groenten bruin. Doe de tomatenpuree en de bloem erbij en zet kort aan. Voeg vervolgens de bouillon, het marinade vocht en het bouquet garni toe. Zet het geheel afgedekt 1,5 uur in de voorverwarmde oven.

Zeef de saus en gooi de groenten en het bouquet garni weg. Kook de saus in en breng op smaak met zout en peper. Voeg het vlees toe aan de saus.

Garneer met gebakken zilveruitjes (met suiker en boeter), het uitgebakken ontbijtspek, de gebakken champignons, de fijngehakte knoflook, fijngehakte peterselie en knapperig brood.

(Bron: Tom Kellerhuis)

Geef een reactie