biet-balkenbrij

Biet-balkenbrij van Laura de Grave

Het originele recept van deze biet-balkenbrij is van Nel Schellekens van het Keunenhuis. Volgens Laura de Grave kunt u er eindeloos mee variëren. Bijvoorbeeld door er 1-3 eetlepels gebakken ui of andere restjes groenten aan toe te voegen. Hoeveel boekweit u precies nodig heeft verschilt per keer. De massa moet zo dik worden dat de pollepel er rechtop in kan blijven staan en er geen glans meer op de bij zit. Dof=gaar.

Ingrediënten voor 12 stuks:

  • 350 gram gekookte bieten
  • 60 gram rauwe groenten zoals wortel, gele biet, chioggiabiet
  • 250 milliliter groentebouillon
  • 250 milliliter bietensap
  • 1-3 eetlepels gebakken ui of andere groenten
  • 2 eetlepels rommelkruid (dit is een mengsel van zoethoutwortel, suiker, nootmuskaat, anijs, kaneelkoppen, kruidnagel, peper, foelie,
  • gemberpoeder en sandelhout)
  • 250-350 gram boekweitmeel
  • koolzaadolie

Voor erbij:

  • mosterd
  • piccalilly
  • crostini’s

Bereidingswijze:

Dag 1 – avond:
Doe de gekookte bieten in een keukenmachine en maal 30 seconden. Voeg de rauwe groenten in stukjes toe en maal 10 seconden.

Doe de groentebouillon en het bietensap in een grote steelpan of kleine soeppan en breng aan de kook. Voeg de gemalen groente en eventueel gebakken ui of andere restjes groenten in stukjes toe. Voeg het rommelkruid en wat zout toe.

Zet het vuur laag en voeg in delen het boekweitmeel toe, terwijl u roert met een houten pollepel. Gaar het boekweitmeel. Dit duurt ongeveer 10 minuten en vergt wat kracht. Het kan zijn dat u net iets minder of juist iets meer boekweitmeel nodig heeft.

Als het mengsel dok van kleur wordt, al het witte meel is opgenomen en de pollepel rechtop in de brij blijft staan, is hij klaar. De massa moet echt heel dik zijn anders stijft de balkenbrij niet. Proef de brij: hij moet hoop op smaak zijn. Voeg eventueel zout en/of nog wat rommelkruid toe.

Schep het biet-boekweit-mengsel in een siliconen cakevorm. Leg een stuk plasticfolie op de brij en druk goed aan met de hand/vuist en vingers totdat alle lucht eruit is. Laat met de vershoudfolie erop 2 uur afkoelen buiten de koelkast. Laat minimaal 8 uur (een nacht) afkoelen in de koelkast.

Dag 2 – avond:
Stort de biet-balkenbrij uit de vorm. Snijd in plakken van ongeveer 1 centimeter. Verhit een laagje olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de plakken in delen ongeveer 2-3 minuten aan iedere kant op middelhoog vuur. Serveer met toast, mosterd en piccalilly.

Tip: Heeft u over? Snijd de biet-balkenbij in plakken en wikkel per plak in vershoudfolie. Zo kunt u ze invriezen en op een ander moment eten.

(Bron: Laura de Grave / Nederland Kookboek)

Geef een reactie