Belgische mayonaise mag minder vet

Ter verbetering van de internationale concurrentiepositie mag de Belgische mayonaise nu ook minder vet bevatten. Dit is vastgelegd in de nieuwe Mayonaisewet. Voorheen moest Belgische mayonaise 80 procent vet bevatten. Met de nieuwe wet volstaat 70 procent.

Minder vet, dezelfde smaak

Volgens de Belgische minister van Consumentenzaken Kris Peeters verandert de smaak van Belgische mayonaise niet door de aanpassing. Behalve het vetgehalte wordt ook het verplichte eigeel-gehalte van 7,5 naar 5 procent teruggebracht. In België wordt nu onderscheid gemaakt tussen Belgische en traditionele Belgische mayonaise. De traditionele versie moet nog wel aan de oude vet- en eigeel-eisen voldoen.

Gelijk

Met de aanpassing van het percentage vet zijn de normen van de Belgische en Nederlandse mayonaise gelijk. Hierdoor kunnen Belgische producenten beter concurreren met buitenlandse producenten die goedkopere mayo maken. In ons land geld ook dat het pas mayonaise mag heten als er 70 procent vet en 5 procent eigeel in zit. Sauzen met minder vet of eigeel worden vaak frietsaus genoemd.

(Bron: NOS)

Geef een reactie