Belgische lamsnek en bitterbal

Ingrediënten:

Voor de lamsnek:

  • 4 eetlepels boter/margarine
  • 500 gram lamsnek
  • peper en zout
  • 5 deciliter kersenbier
  • 4 deciliter kalfsfond
  • 2 laurier blaadjes
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 wortel
  • 2 uien
  • 1/2 prei
  • knolselderij
  • bakpapier

Voor de bitterbal:

  • 3 deciliter water
  • 2 deciliter (kooks)room
  • 80 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 5 blaadjes gelatine
  • 300 gram trappist (kaas)
  • beetje geschaafde truffel
  • eiwit
  • paneermeel

Bereiding:

Van de lamsnek:
Verwarm oven voor op 170 graden.

Snijd de lamsnek in gelijk blokjes. Kruid met peper en zout. Bak de lamsnek in (plantaardige) margarine rondom bruin.

Snijd de knoflook, wortel, ui, knolselderij en prei en bak in margarine. Blus de groenten af met het t kersenbier.

Doe de lamsnek en groenten samen in een braadslee (of ovenvaste pan), voeg de  tomaten(blokjes) laurier en kalfsfond toe.  Dek de braadslee af met vetvrij bakpapier.

Laat het geheel 2 à 3 uur stoven in de voorverwarmde oven.

Serveer de lamsnek bijvoorbeeld met een stoemp (stamppot) van pastinaak met lamsoren.

Van de bitterbal:
Los de gelatine blaadjes op in koud water.

Laat de boter smelten. Voeg de bloem toe en maak er een balletje van.

Voeg vervolgens de (kooks)room en het water toe. Verhit tot ’tegen de kook aan’. Let op: goed blijven roeren (!). Wanneer het de juiste dikte heeft de trappistenkaas (in blokjes) en geschaafde truffel toevoegen.

Voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe aan bovenstaand mengsel. Het mag nu niet meer koken! Storten en laten afkoelen.

Maak met een ijsknijper bolletjes. Haal de bolletjes door door de bloem, het eiwit en vervolgens door het paneermeel. Haal de ballen nog één keer extra door het eiwit en het paneermeel.

Frituur de bolletjes 3 à 5 minuten op 180 graden.

(Bron: Remco van der Weert)

Geef een reactie