Bakkersopleidingen populair door Heel Holland Bakt

Ondanks het feit dat het totaal aantal mbo-studenten de afgelopen 5 jaar met 9% daalde, is het aantal inschrijvingen voor bakkersopleidingen met een kwart gegroeid, meldt het AD.

Populaire bakprogramma’s

De populariteit van bakken en koken is enorm. Dat komt onder andere door tv-programma’s als Heel Holland Bakt, Jamie Oliver of programma’s van de populaire kookzender 24 Kitchen. Ook eindeloze bak- en taartsites, kookblogs en YouTube-video’s helpen hieraan mee, aldus Ruud Ververs van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.

Geen realistisch beeld van het bakkersvak

Een voordeel van de bakkersopleiding vinden veel leerlingen dat ze hun baksels tegen een kleine vergoeding mee naar huis mogen nemen. Door alle tv-programma’s heeft echter niet iedereen een realistisch beeld van het (banket)bakkersvak. Er zit namelijk ook een andere kant aan het beroep: het is keihard werken, opstaan voor 05.00 uur ’s ochtends en dat allemaal voor het bescheiden inkomen tussen de 1000 en de 2300 euro bruto per maand.

Succesgarantie

Wie ervoor gaat, heeft wél goede kansen op een baan, aldus Ruud Ververs: “Een leerling die nu begint aan de opleiding tot patissier heeft een goede kans dat hij na zijn 3-jarige studie meteen aan de slag kan. Dat geldt ook voor koks. Alleen voor de ‘gewone’ bakker, die croissants, koeken en krentenbollen bakt, ziet het er slecht uit. De kans op werk in die sector is gering.”

Cursussen

In de cursus taart versieren leert u 10 eenvoudig trucs en technieken om voor elke gelegenheid een prachtige taart te maken.  Wilt u graag klein beginnen? Dan is de cursus cupcakes maken iets voor u. Marjolein Knuit legt in deze cursus een paar simpele technieken uit om de mooiste cupcakes te maken.

Geef een antwoord