gestoofde kip

Gestoofde kip van Sandra Ysbrandy

Ugali, is een stevige maïspap of puree die goedkoop is en flink vult. Als het mogelijk is worden er bij Ugali groenten, vis of vlees gegeten. Dat verhoogt de voedingswaarde van de maaltijd. Het is fijn als de MAMAS een gezonde maaltijd aan de kinderen kunnen geven die niet alleen vult maar waar ook de nodige vitamines en mineralen in zitten. Sandra maakt een gestoofde kip met romige maispuree en pompoen.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 8 kippenpoten
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk verse gember, geschild en geraspt
  • 2 rode pepers, fijngehakt
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 3 deciliter kippenbouillon
  • 250 gram baby spinazie
  • 2 bosuien, in ringen gesneden
  • 1 citroen, in parten gesneden

Voor de maispuree:

  • 200 gram polenta
  • 1 liter water
  • 75 gram roomboter
  • zout en peper

Van de pompoen met karnemelkdressing:

  • 1 kleine flespompoen
  • 4 eetleps olijfolie
  • 1 theelepel garam masala
  • zout en peper
  • 1,5 deciliter karnemelk
  • 0,5 deciliter mayonaise
  • 1 eetlepel augurk, fijngehakt
  • 1 eetlepel ui, fijngehakt
  • 1 eetlepel bieslook, fijngehakt
  • zout en peper
  • verse koriander om te garneren

Bereidingswijze:

Verhit olie in een grote pan. Bak de kippenpoten kort aan. Haal ze uit de pan. Voeg de uien toe en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn. Dit duurt ongeveer 8 minuten. Doe er gember, knoflook en rode peper bij en bak een paar minuten mee. Voeg komijn, koriander, kurkuma en garam masala toe. Doe na een minuut de kippenpoten weer terug in de pan.

Voeg de gehakte tomaten en kippenbouillon toe. Laat alles 30 minuten sudderen met de deksel op de pan. Roer de kip nog een keer goed door en laat nog 10 minuten pruttelen zonder deksel. De saus dikt nu nog wat in. Voeg de laatste 2 minuten de spinazie toe. Als de spinazie geslonken is , garneer met bosuiringetjes en partjes citroen.

Van de maispuree: 

Breng ruim een liter water aan de kook met wat zout. Voeg de polenta toe en roer tegelijkertijd met een garde. Zodra het mengsel bubbelt zet je het vuur zo laag mogelijk. Kook de polenta 40 minuten. Roer regelmatig. Voeg als de polenta gaar is boter toe en breng op smaak met peper en zout.

Van de pompoen uit de oven:

Was de pompoen en snijd in dunne plakken. Je hoeft de pompoen niet te schillen. Enkel de pitten verwijderen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de plakken pompoen over de bakplaat. Bestrooi met olijfolie, peper, zout en garam masala. Rooster de plakken pompoen tot het vruchtvlees zacht is. Keer de plakken halverwege om.

Maak ondertussen de karnemelkdressing door alle ingrediënten te mengen. Giet wat dressing over de geroosterde pompoen en garneer met koriander.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie