pizza

Aspergepizza van Robèrt van Beckhoven

Robèrt maakt een pizza speciaal voor Pasen belegd met het witte goud, oftewel asperges. Kook de asperges kort, 5 tot 10 minuten, en laat goed uitlekken. Snijd de asperges eventueel in stukjes. Voor op de pizza kunt u ook groen asperges gebruiken. Deze hoeft u niet van tevoren te koken.

Ingrediënten (voor 16 minipizza’s of 4 grote):

  • 500 gram tarwebloem
  • 7 gram fijn zeezout
  • 7 gram gedroogde gist of 21 gram verse gist
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie + wat extra voor het invetten en kneden
  • ongeveer 300 gram lauw water
  • maismeel om te bestuiven
  • Met wat u erop doet kunt u variëren: tomatensaus, mozzarella, basilicum, salami of bijvoorbeeld asperges.

Bereidingswijze:

Doe de bloem en het zout in een deegkom en meng dit alvast een beetje door elkaar. Meng vervolgens de gist door de bloem. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Schenk hier de olijfolie en het water in. Voeg beetje bij beetje de bloem van de zijkanten erbij en kneed alles tot een samenhangend deeg dat niet meer plakt. Zitten er nog droge kruimels op de bodem van de deegkom? Of voelt het deel nog stijf en droog aan? Kneed dan eetlepel voor eetlepel wat lauw water door het deeg tot het wel lekker soepel aanvoelt. Als het deeg juist plakkerig is en aan de kom blijft plakken, dan kunt u wat bloem toevoegen. Kneed het deeg net zo lang tot het soepel, elastisch en zijdezacht aanvoelt. Doe de deegtest: trek het deeg uit elkaar. Als u er doorheen kunt kijken dan is het deeg goed. Dek het losjes af met plasticfolie en laat het zo’n 60 minuten rijzen tot het wel 2 keer zo groot is.

Verwarm de oven voor op de heetste stand. Zet de bakplaat in de oven zodat die ook alvast kan opwarmen.

Leg het pizzadeeg op de werkbank en druk voorzichtig de lucht eruit. Verdeel het deeg in 16 stukjes van 50 gram. Wrijf het werkblad in met een beetje olie zodat het deeg niet blijft plakken. Vorm van alle deegstukjes cirkels van 12 tot 14 centimeter. Vorm met de duim de buitenste rand van de pizza, deze mag wat dikker zijn als u dat lekker vindt.

Bestuif een vel bakpapier  met maismeel en leg de pizzabodems erop. Besmeer de pizza’s met de topping die u erop wilt. Bijvoorbeeld de tomatensaus en mozzarella of de asperges. Breng op smaak met peper en zout. Haal de hete bakplaat met ovenwanten uit de oven. Zet hem op een hittebestendige ondergrond en schuif het bakpapier met de pizza’s voorzichtig op de bakplaat. Zet weer terug in de oven en bak de pizza’s in ongeveer 8 minuten gaar.

(Bron: Robèrt Beckhoven)

Geef een antwoord