Appeltaart van Menno

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 325 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 240 gram koude roomboter
  • 1 theelepel appelcider azijn
  • 50 mililiter ijskoud water

Voor de vulling:

  • 1 kilo zoetzure appels zoals Granny Smith, Jonagold of Elstar
  • 2 eetlepel citroensap
  • 75 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • 1/8 theelepel zout
  • 3 eetlepel tarwebloem
  • handjevol pecannoten, grof gehakt

Voor de afwerking:

  • 1 biologisch ei
  • 1 eetlepel room
  • 25 gram roomboter, in kleine blokjes
  • kristalsuiker

1 taartvorm met doorsnede van 24 centimeter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Meng de bloem en het zout in een grote mengkom. Snijd de boter in kleine blokjes. Kneed met koele vingertoppen de boter zo snel mogelijk door de bloem tot een kruimelig deeg.

Voeg de azijn en driekwart van het ijswater toe. Test of het deeg niet te droog is: knijp in het deeg en als het te kruimelig is, voegt u theelepel voor theelepel water toe. Kneed niet te lang. Verdeel het deeg in twee gelijke delen, maak deze plat en rond, verpak de plakken in plasticfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.

Bestuif het werkblad en rol één plak deeg uit tot een cirkel met een doorsnede van 30 cm. Leg de lap deeg in de taartvorm en druk voorzichtig aan. Laat circa 3 centimeter overhangen en knip de rest van het deeg met een schaar weg. Rol de andere plak deeg uit tot een cirkel met een doorsnede van 26 centimeter en leg deze op een bord bedekt met bakpapier. Zet beide deegplakken weer in de koelkast om te laten rusten.

Schil en snijd voor de vulling de appels in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in plakjes en meng deze met het citroensap, suiker, kaneel, nootmuskaat, zout, bloem en pecannoten.

Schep de vulling in de gekoelde taartvorm en verdeel de blokjes boter ertussen.

Klop het ei los en meng met de room. Bestrijk de rand van het deeg in de vorm met een deel van het ei-roommengsel en leg de andere plak gekoelde deeg hierop en snijd of knip de zijkanten net zo bij als de onderkant. Plooi de rand met duim en wijsvingers tot een decoratieve rand. Bestrijk de bovenkant van de pie met de rest van het eimengsel en bestrooi de bovenkant royaal met suiker. Snijd met een scherp mes drie kleine openingen in het deeg zodat stoom kan ontsnappen.

Zet de taart in de oven en bak deze 45-55 minuten totdat deze mooi goudbruin is geworden.

Tip: Wanneer u koude boter gebruikt, wordt het deeg krokanter. Is de boter te warm? Leg het circa 30 minuten in de vriezer.

(Bron: Menno de Koning)

Geef een reactie