appelnotenkoek

Appelnotenkoek van Anouk Glaudemans

Voor Anouk is deze Carnaval niet onopgemerkt voorbij gegaan. Ze mocht vandaag, op Aswoensdag, een taart aanbieden aan de burgemeester van Oeteldonk (Den Bosch in tijden van Carnaval). In Tijd voor MAX maakt ze een appelnotenkoek die redelijk eenvoudig te maken is.

Ingrediënten:

 • 200 gram ongezouten roomboter
 • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 125 gram havermout
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 appels (in de schil)
 • 2 eetlepels rozijnen
 • 1 theelepel kaneel
 • 100 gram ongebrande pecannoten

Bereidingswijze:

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 175 graden Celsius. Vet een brownievorm (rechthoek 18 x 28 cm) in met boter en leg een bakpapier op de bodem.

Smelt de boter rustig in een pan. Haal de pan van het vuur. Roer vervolgens de basterdsuiker door de gesmolten roomboter. Roer daarna  de havermout door het mengsel. Roer tot slot het zelfrijzend bakmeel er doorheen. Verdeel de helft van het beslag over de bodem van de ingevette brownievorm en druk goed aan. Zorg dat de hele bodem gelijkmatig bedekt is.

Rasp de appels grof. U hoeft de appel niet te schillen. Breng de geraspte appel op smaak met kaneel en meng de rozijnen er doorheen.

Hak de pecannoten grof en verdeel de door het beslag dat nog over is. Verkruimel dit beslag met de vingers tot een grove kruimel. Verdeel deze grove kruimels over de geraspte appel en rozijnen in de brownievorm en druk licht aan.

Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak in 40 minuten af. Laat afkoelen in de vorm en snijd daarna in vierkantjes om te presenteren.

(Bron: Anouk Glaudemans /  de foto is ter illustratie)

Geef een reactie

Reacties (5)

  avdpool says:

  Er staan geen rozijnen bij ingrediënten. Hoeveel moet je gebruiken?

   MAX Vandaag says:

   Beste avdpool, bedankt voor uw reactie en fijn dat u dit doorgeeft. Het gaat om 2 eetlepels rozijnen. Het is inmiddels bij de ingrediënten toegevoegd.

  JosHop says:

  Beste Anouk, vanmorgen jou recept, appelnotenkoek, gebakken. We hebben er al van gesnoept en moet zeggen dat de smaak voortreffelijk is. Wel is de koek bij mij aan de droge kant waardoor deze gemakkelijk uit elkaar valt. Het recept heb ik precies gevolgd. Voor de boter heb ik margarine voor koekjes en cake gebruikt. Zou dat de reden kunnen zijn of heb ik 2 te kleine appels gebruikt? Dank voor dit recept met bijzondere en lekkere smaak.
  Met vr. gr. Jos.

  Marian K says:

  Ik heb i.p.v. een brownievorm, een muffinvorm voor 12 gebakjes genomen. Prima gelukt en ze zijn heerlijk.

  smoezel says:

  De smaak van de koek was heerlijk, maar de bovenkant was wat kruimelig. Moet er meer boter in of misschien toch een ei? Of moet het steviger aangedrukt worden?