Anijs – suikerbrood

Ingrediënten:

Brood:

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 10 gram gedroogde gist
  • 50 gram basterdsuiker
  • 60 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 50 gram gembersiroop
  • 200 milliliter lauwwarme melk
  • 10 gram anijszaad
  • 1 theelepel gemalen anijszaad

Vulling:

  • 200 gram parelsuiker of grof gehakte suikerklontjes

Extra:

  • Boter om in te vetten en suiker om de vorm mee te bestrooien

Bereiding:

Het is belangrijk dat de ingrediënten voor het brood op kamertemperatuur zijn, behalve de melk die moet lauwwarm zijn.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een soepel brooddeeg van. Kneed zeker 10 tot 15 minuten om de gluten in het deeg op te bouwen, dit zorgt voor een mooi eindresultaat. Laat het deeg daarna afgedekt een uur rijzen op een warme plaats.

Vet een broodvorm in met boter en bestrooi dit met suiker. Klop de overtollige suiker uit de vorm.

Kneed het gerezen deeg kort door en meng de parelsuiker (of grof gehakte suikerklontjes) door het deeg. Duw het deeg uit tot een plak, rol deze op en leg het met de naad naar onderen in de vorm. Laat het brood één tot anderhalf uur rijzen.

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 °C. Bak het brood in 30 tot 40 minuten gaar en goudbruin. Het brood direct na het bakken uit de vorm halen en af laten koelen op een rooster.

(Bron: Rutger van den Broek)

Geef een reactie