Amandelcake van Lynn van de Vorst.

Amandelcake van Lynn van de Vorst

Lynn maakt deze amandelcake zelf het hele jaar door. Ze wisselt per seizoen wat ze erin verwerkt. Aardbeien, pruimen, bramen, perziken of vijgen. Door het amandelmeel wordt de cake chewy. En de marinade van aardbeien maakt hem juist weer iets natter. Eentje om zelf uit te proberen dus! 

Ingrediënten, voor 1 cake

  • 1 theelepel venkelzaad
  • 3 eieren
  • 150 gram suiker
  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram bloem
  • 2 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 150 milliliter zonnebloemolie
  • 250 gram aardbeien
  • sap van 1 sinaasappel
  • 20 gram munt (alleen de blaadjes), fijngesneden

Bereiding amandelcake

Verwarm de oven voor op 160 graden. Rooster in een droge koekenpan op middelhoog vuur het venkelzaad tot het begint te geuren. Maal het venkelzaad in een vijzel fijn.

Klop in de mengkom van een keukenmachine of met een handmixer de eieren met suiker lichtgeel en luchtig. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Spatel het fijngemalen venkelzaad, amandelmeel, de bloem, het bakpoeder en het zout erdoor. Voeg de zonnebloemolie toe en roer het geheel nog even goed door.

Schenk het beslag in een ingevette bakvorm van 23 bij 23 centimeter. Bak de cake in het midden van de oven in 50 tot 55 minuten goudbruin en gaar.

Verwijder intussen de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in kleinere stukjes. Marineer ze in een kom in het sinaasappelsap en de munt.

Neem de cake uit de oven en laat op een rooster helemaal afkoelen. Prik met een mes gaatjes in de bovenkant van de cake en schenk er het sinaasappel-aardbeiensap overheen.

Garneer de cake met de gemarineerde aardbeien. Snijd de cake voor het serveren in het gewenste aantal stukken.

Tip van Lynn

Gooi ook eens een scheut Brandy of Disaronno door de marinade voor de aardbeitjes. Of vervang het venkelzaad door gemalen kardemom, dat werkt ook heel goed.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Lynn van de Vorst. Foto: Mitchell van Voorbergen)

Geef een reactie