alcohol

Alcohol drinken wordt vaak gezien als gezellig, maar waarom?

In Nederland wordt een glaasje alcohol al snel in verband gebracht met gezelligheid. Waarom is dat eigenlijk zo? Dit zegt de wetenschap.

Waarom drinken we?

Samen een wijntje drinken op het terras of verjaardag of een biertje na een sportwedstrijd. Er zijn allerlei situaties te bedenken waarin wij het nuttigen van alcohol bestempelen als gezellig. Om erachter te komen waarom dit zo is, is het zaak om te achterhalen waarom wij als mens eigenlijk drinken. Hier is ontzettend veel onderzoek naar gedaan. Een Amerikaanse studie uit 1993 (tekst in het Engels) wijst uit dat er 2 hoofdredenen zijn: om makkelijker om te kunnen gaan met een bepaalde situatie of iets te verdoven of als uiting van sociaal gedrag.

Sociaal

Dat drinken wordt gekoppeld aan sociaal zijn, is vermoedelijk ook de reden dat we het zien als iets gezelligs. Dat komt mede omdat het vaak gebeurt in feestelijke of anderszins gezellige situaties. Alles wat daarbij hoort, is dus automatisch ook gezellig. Zoals alcohol drinken.

Daarnaast zijn wij als mensen ook gevoelig voor het gedrag van anderen. Als iedereen drinkt, is de drempel om dit zelf ook te gaan doen veel lager. Men imiteert elkaar als het ware, want niet meedoen staat gelijk aan ongezelligheid. Dat dit imiteren veel invloed heeft op de alcoholconsumptie, blijkt onder andere uit een Amerikaans onderzoek uit 1999 (tekst in het Engels).

Error: Ongeldige post ID.

Niet meedoen?

Dat alcohol drinken wordt gezien als iets gezelligs, is dus niet zonder reden. Hier weerstand tegen bieden kan erg lastig zijn, want mensen willen over het algemeen liever niet buiten de boot vallen. Volgens Martine Groefsema, onderzoeker aan Radboud Universiteit in Nijmegen is er wel degelijk een manier om te ‘ontsnappen’ aan de al dan niet onbewuste druk om mee te drinken. “Uit bijna hetzelfde flesje of glas drinken als je vrienden, maar dan met alcoholvrije drank”, vertelt zij destijds tegen populair-wetenschappelijk tijdschrift Quest.

(Bron: Pubmed, Springer, Radboud Universiteit, Quest, Researchgate)

Geef een reactie

Reactie

  bijbloem says:

  Het zit tussen de oren.
  Alcohol wordt als smoes misbruikt voor onbehoorlijk gedrag.

  Na de Corona en de lockdown. Eindelijk mochten ze weer.
  Zonder gebruik van alcohol was het enthousiasme en spontaniteit ongekend.
  Alleen maar vragen hoe het was geweest. Zo blij zonder alcohol.
  Lomp gedrag van dronken mensen (dan komt de diepere inborst boven.)
  Dat is dan moeilijk af te kappen.
  Alcohol is energie. Kan je harder lopen en dansen. Je voelt minder.